Podsjećajući na svoje lično poznanstvo sa prvim predsjednikom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alijom Izetbegovićem, Spahić je ukazao na važnost stila kojim je knjiga pisana.

“Radi se o knjizi od 102 stranice koja se može pročitati za jedno prijepodne. Napisana je na način novinarskog eseja i ne znam da li me još neko od mlađih autora, osim Isakovića, ovoliko podsjeća na stil pisanja Alije Izetbegovića”, pojasnio je Spahić.

Spahić je podsjetio kako je Izetbegović bio veliki mislilac, vizionar i čovjek koji je živio u svijetu velikih ideja. “Mnogi lideri današnjice, posebice sadašnji čelnici Turske na čelu sa premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom inspirisani su idejama Alije Izetbegovića”, dodao je Spahić.

Direktor Regionalne direkcije za Balkan novinske agencije Anadolija Omer Cetres, podsjetio je na značaj koji se u Turskoj pridaje liku i djelu Alije Izetbegovića.

Ukazujući na osobenost Izetbegovića koji se, kako je rekao, na zapadu ponašao kao istočnjak, a na istoku kao zapadnjak, Cetres je podjsetio da se Izetbegović nije plašio uputiti kritiku, kada je to smatrao potrebnim, te da se slični maniri mogu vidjeti i kod turskog premijera Erdogana.

Prof. dr. Fahira Čengić ukazala je na važnost činjenice da je autor zadržao dignitet svih važnijih događaja.

Autor Zehrudin Isaković za Aliju Izetbegovića je kazao kako je on bio reformator u više pravaca te da, suprotno nekim mišljenjima, nije slučajno postao lider. “Bio je poput Havela, potpuno okrenut od ratova. Bio je intelektualac, čovjek sa jasnim vizijama” kazao je Isaković na promociji knjige, kojoj su između ostalih prisustvovali članovi porodice Alije Izetbegovića, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić te brojni drugi gosti.

   

(doznajemocom)

Leave a Reply

*

captcha *