Kampanja  Savjeta američko-islamskih odnosa (CAIR) nastoji proširiti ispravno značenje džihada, značenje u koje vjeruje i praktikuje ga na taj način najveći dio muslimana. Oni definišu džihad kao ‘islamski koncept koji znači borbu protiv prepreka i iskušenja stremeći ka boljem mjestu (dženetu). Džihad zahtjeva vjeru, hrabrost i ustrajnost. Džihad je lična predanost molitvama, strpljivosti, odlučnosti i kretanju težim putem, gdje se suočavamo sa vlastitim slabostima, porocima i nedostacima, džihad je preuzimanje lične odgovornosti”.

Početkom ovog mjeseca kampanja je pokrenuta u Washingtonu gdje na jednoj strani autobusa stoji reklama „Moj džihad je sklapanje prijateljstva u prolazu između sjedišta autobusa, koji je tvoj?, reklama predstavlja tople slike različitih pojedinaca, vjerovatno muslimana i nemuslimana kao prijatelja.

„Kampanja je naišla na veliku podršku unutar odbora i, kao što smo i očekivali na otpor dvojice ekstemnih članova sa čijim porukama mržnje i podijela se suočavamo”, kaže Sedef Sajed, nagrađivani fotonovinar, u izjavi Savjeta američko-islamskih odnosa (CAIR-Chicago).

„Moj Džihad predstavlja glas prosječnog muslimana”.alt

Kampanja osim zvanične internet stranice MyJihad uključuje i postavljanje javnih reklama na autobuse i vozove kao i oglase na društvene mreže poput Facebook-a, YouTube-a i Twittera čiji korisnici su zamoljeni da proslijede svoj džihad (borbu) koristeći haštag (#) #MyJihad.

Kampanja je također predstavljena i u Kanadi kako bi poništili negativno prestavljanje muslimana i njihove vjere od strane islamofoba.

„Kao američko-muslimanski fotonovinar odgojen sam da budem umjeren. To je moj džihad”, kaže Sajid iz San Francisca koji je kampanju propratio fotografijama.

Zapadni mediji džihad često predstavljaju stereotipno pod značenjem ‘sveti rat’. Ali muslimanski alimi su u više navrata potvrdili da riječ džihad, koja je pomenuta u Časnom Kur’anu, znači ‘borbu’ da radimo dobro i odstranimo nepravdu, ugnjetavanje i zlo iz društva,borbu sa samim sobom.

Američki muslimani, čiji je broj procjenjen na sedam do osam miliona, u posljednje vrijeme osjećaju neprijateljstvo.

Nedavni izvještaj CAIR-a, Univerziteta California i Centra za rase i pol sa Berkley univerziteta ustanovio je da je islamofobija u SAD-u u porastu. Izvještaj je također otkrio da većina Amerikanaca vrlo malo zna o muslimanima i njihovoj vjeri.

U nedavnom istraživanju Gallupa čak 43 odsto Amerikanaca je priznalo da ima makar malo predrasuda prema muslimanima.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *