“U razgovorima koje imamo često sa delegatima iz bošnjačkog kluba, oni to ni ne zataškavaju. Oni otvoreno govore da se preko Vijeća naroda RS vodi jedna kompletnija i kompleksnija politika u BiH. Mi to znamo, ali, evo, stvarnost je takva kakva je”, rekao je Malić.

NN: Ima li poboljšanja u radu Vijeća naroda RS u odnosu na prošli saziv?

MALIĆ: Nažalost, u ovom sazivu se pokazalo da se na naš rad odražava ova situacija poslije izbora kad se pojavio problem koji je sad ispao maltene nerješiv u vezi sa konstituisanjem zajedničkih institucija u BiH, a prije svega Savjeta ministara BiH. Moja je procjena odmah u startu bila da je to stavljeno kao uslov od strane Bošnjaka i da će se funkcionisati u Vijeću naroda RS onoliko koliko budu zadovoljeni njihovi apetiti u zajedničkim organima BiH, a prije svega u Savjetu ministara.

NN: Hoćete reći da je rad Vijeća naroda RS uslovljen dešavanjima na nivou BiH, koja formalno nemaju veze sa opisom posla Vijeća naroda?

MALIĆ: Pa vi znate da nije izabran ni potpredsjedavajući Vijeća naroda iz reda bošnjačkog naroda. Zaista su davno prestali razlozi, ako su eventualno nekada i postojali, da nema nijednog Bošnjaka na nekoj od ovih šest pozicija predviđenih Ustavom RS, i to je sad zadovoljeno jer je tužilac u RS izabran iz reda bošnjačkog naroda. Zaista sam očekivao da Klub Bošnjaka konačno predloži potpredsjedavajućeg pa da se i ta stvar završi. Ali, eto, dešava se to što se dešava.

NN: Da budemo konkretni, da li Vi govorite da bošnjački delegati u stvari odluke o djelovanju u Vijeću naroda donose na osnovu politike u Sarajevu?

MALIĆ: Upravo tako. Klub Bošnjaka osluškuje Sarajevo i na osnovu toga donosi procjene kako će i šta raditi ovdje. To je politička stvarnost. Čak u razgovorima koje imamo često sa delegatima iz bošnjačkog kluba, oni to ni ne zataškavaju. Oni otvoreno govore da se preko Vijeća naroda RS vodi jedna kompletnija i kompleksnija politika u BiH. Mi to znamo, ali, evo, stvarnost je takva kakva je. Ja ponovo izražavam svoje očekivanje da bismo do kraja godine mogli razriješiti pitanje potpredsjedavajućeg iz reda bošnjačkog naroda jer i oni imaju problema ovdje u vezi sa tim nedostatkom funkcije kluba. I u vezi sa sredstavima i sa svim ostalim. Ovakvo stanje i njima komplikuje situaciju i očekujem da će oni ući u taj proces da predlože potpredsjedavajućeg. Imamo još i otvoreno pitanje Komisije za izbor i imenovanja, jer smo tu željeli da predložimo za predsjednika Bošnjaka. Izabrali smo ostale članove, a to mjesto smo ostavili za nekog iz bošnjačkog naroda. Očekujemo da sada izađu sa rješenjem u paketu za obje pozicije i da time završimo priču o konstituisanju Vijeća u cjelini. Zaista želim da ih podstaknem da razmišljaju o tome.

NN: RS je dobila “packu” iz Brisela da u Ustavu RS još nije ukinuta smrtna kazna, što je uslov za dalji evropski put. Ta stavka u Ustavu još nije promijenjena jer bošnjački delegati odbijaju da prihvate paket ustavnih amandmana, među kojima je i amandman o smrtnoj kazni. Kad ćemo i kako to pitanje riješiti?

MALIĆ: Tačno je, to jeste problem što je u Ustavu RS omogućeno da bude izrečena smrtna kazna. Mi s tim u EU ne možemo. Ja ću insistirati da u najskorije vrijeme i u formalnom smislu sjednemo i vidimo jesu li spremni da prihvate išta od tih amandmana pa da zakažemo sjednicu, ili će ostati kod toga da se igraju političkom ucjenom ako ne bude prihvaćeno ono što je njihov zahtjev.

NN: U čemu je konkretno problem?

MALIĆ: Riječ je o toj desetoj sjednici iz prošlog saziva o amandmanima na Ustav RS koje je izglasala Narodna skupština RS. Ta sjednica je bila prekinuta jer je bilo jasno da oni to neće htjeti da prihvate. Sjednicu ćemo nastaviti kada vidimo da će nešto u tom smislu biti prihvaćeno i da će biti pronađeno neko rješenje. Tada nismo imali poslovničke mogućnosti da glasamo pojedinačno o amandmanima, a, evo, i to smo u međuvremenu promijenili. Otvorili smo sada mogućnost da se o amandmanima glasa pojedinačno. I zato sam očekivao da će oni biti spremni da to uradimo pa sam to pitanje pokretao i prije nekoliko dana. Rekao sam im da razmišljaju o tome, da bih ja to stavio na dnevni red i da se oni barem izjasne o amandmanima koje oni žele prihvatiti.

NN: Nije li u interesu i Bošnjacima u RS da odredba o smrtnoj kazni bude ukinuta iz Ustava?

MALIĆ: Tako bi trebalo da bude. Ali, vidjećemo šta će oni odlučiti o tome.

NN: Delegat u Vijeću naroda RS Ševket Hafizović je rekao da oni jesu da to bude ukinuto, ali da bi Ustav RS trebalo mijenjati zajedno sa Ustavom BiH. Da li je Vama poznat taj njihov stav?

MALIĆ: To je bar za mene novo kao neki uslov. Ali i to govori o svemu što smo već pričali, a to je da oni svoj rad u Vijeću naroda vezuju za određene rezultate koje žele postići u procesu konstituisanja organa vlasti na nivou BiH. I to je konstantan problem koji imamo, ali to je realnost.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

(nezavisnecom)

Leave a Reply

*

captcha *