Još jednom ultranacionalizam je izmilio iz pukotina osiromašene ekonomije i okrenuo se protiv stranaca. Ovoga puta glavne mete dolaze iz Kine, uzdižuće snage s juga. Grupe kao što su Tsagaan Khass (Bijela svastika) opisuju sebe kao patriote koje su stale u odbranu običnih građana suočenih sa kriminalom stranaca, sve većim građanskim i političkim nejednakostima i korupcijom. Međutim, kritičari kažu da oni žrtvuju i napadaju nevine. Američki State department je upozorio one koji putuju u Mongoliju na sve veći broj napada na međurasne parove u proteklim godinama, uključujući organizovano nasilje ultranacionalističkih grupa. 

Grupa Dayar Mongol prijeti da će obrijati glave svim ženama koje budu spavalale sa Kinezima. Pre tri godine, lider Plavih Mongola je bio osuđen zbog smrti dečka svoje ćerke jer je taj mladi čovjek studirao u Kini. Iako lideri grupe Bijela svastika kažu da ne podržavaju nasilje oni ne negiraju da za sebe smatraju da su nacisti.   

„Adolf Hitler je neko koga poštujemo. On nas je naučio kako da sačuvamo nacionalni identitet“ – kaže 41.-ogodišnji osnivač grupe koji sebe predstavlja kao Veliki brat. „Ne slažemo se sa njegovim ekstremizmom i izazivanjem Drugog svetskog rata. Mi smo protiv tih ubijanja ali podržavamo njegovu ideologiju. Mi smo prije nacionalisti nego fašisti“.

To je po svim aspektima prilično neverovatan izbor. Posebno ako se uzme u obzir da su sovjetski ratni zarobljenici koji su ličili na Mongole bili odmah streljani od strane nacista zbog takvog izgleda. Bliži primjer te mržnje su iskazali desničarske grupe u Evropi napadima na mongolske imigrante. Grupa Tsagaan Khass brani svoju ikonografiju riječima da je svastika drevni azijski simbol, što je tačno, ali ne objašnjavaju korišćenje fašističkih boja, nacističkog orla i pozdrava kao i veliku fotografiju Firera na kutiji od cigareta Velikog brata

Posebno bizarno zvuči njihovo zalaganje za Hitlerove rasne stavove.

„Moramo biti sigurni da je krv naše nacije čista. To je pitanje naše nezavisnosti“ – kaže Batur, ističući da je se radi o populaciji od oko tri miliona građana. „Ukoliko počnemo da se miješamo sa Kinezima, oni će nas progutati. Mongolsko društvo nije bogato. Stranci dođu sa dosta novca i onda počnu da flertuju sa našim ženama“.

Veliki brat priznaje da je otkrio te ideje preko nacionalističkih grupa koje su iznikle u Rusiji nakon pada Sovjetskog Saveza, gde je Mongolija bila država satelit. Međutim, antikinesko raspoloženje je posebno i sve popularnije.

„Dok neki misle da je desničarski diskurs suviše ekstreman, izgleda da postoji konsenzus o tome da je Kina ‘imperijalističko zlo’ i da namjerava da preuzme Mongoliju“, kaže Frenk Bile sa Kembridž univerziteta, koji je istraživao prikaz Kineza u Mongoliji. Pogrdna hip hop pesma o Kinezima sa refrenom „upucaj ih sve, upucaj ih sve“ je jedna od popularnijih u klubovima i barovima širom Mongolije. Prisutan je i urbani mit da Peking ima tajnu politiku ohrabrivanja Kineza da imaju seks sa mongolskim ženama.

Ipak, Bela svastika tvrdi da pozdravlja posetioce svih rasa koji se pridržavaju zakona Mongolije a i Veliki brat lično ume da bude gostoljubiv. Oduševljeno se rukuje i kaže: „Iako si Britanac ti si i dalje Azijat, i to te čini odličnom osobom“. Kaže da mlađi članovi od njega uče da budu manje ekstremni a grupa se u poslednje vreme preoblikovala izbacivanjem „kriminogenih elemenata“ i insistiranjem na dobrom obrazovanju kao preduslovu za članstvo. Jedan od lidera je dizajner enterijera. 

Međutim, kritičari se plaše da su ultranacionalisti samo postali sofisticiraniji i na taj način još moćniji. Bijela svastika kaže da „blisko sarađuje“ sa drugim organizacijama i da sada razmatra veliko ujedinjenje sa njima. 

„Neki ljudi okreću glavu ali mi više ne možemo negirati da se radi o velikom problemu“ – kaže Anara Njamdorj iz Mongolskog lezbejskog, gej, biseksualnog i transseksualnog centra.

Američki State department je zabaležio sve veći broj ksenofobičnih napada od početka godine u Mongoliji. U izveštaju Ujedinjenih nacija se citira nedavni brutalan napad na tri mlade transseksualne žene. Kada je jedna od žrtava okrivila za napad jednu ultranacionalističku grupu, ubrzo su usledile prijetnje smrću.       

„Oni dobijaju sve više podrške javnosti“ – dodaje Enkdžargal Davasuren, direktorka Nacionalnog centra za borbu protiv nasilja, koja se plaši da su ultranacionalisti sve samopouzdaniji i da su žrtve previše uplašene da izađu sa svojim slučajem u javnost. Ona ukazuje na YouTube video postavljen prošle godine gde se vidi kako jedan čovek grubo odstranjuje kosu sa nepoznate žene.   

Drugi u prestonici Ulan Batoru smatraju da se članstvo u ekstremnim grupama osipa i dovode u pitanje njihov preteći stav tvrdeći da se njih 3.000 samo neargumentovano hvališe.

„Čuli smo za te slučajeve (nasilja). Oni nisu nužno svi dobri ili svi loši.“ – kaže Javklan, jedan od lidera grupe Tsagaan Khass.

Grupa je po njegovim rečima tijelo za „sprovođenje zakona“. „Mi radimo provjere, idemo po hotelima i restoranima kako bi se uvjerili da se Mongolke ne bave prostitucijom i da stranci ne krše zakone. Mi ne idemo kroz objekte da prebijamo ljude već provjeravamo naše informacije kako bi se uvijerili da li su one istinite“.   

„Pokušavamo da izbjegnemo upotrebu sile“ – kaže on. „To je naše posljednje sredstvo“

en

Leave a Reply

*

captcha *