Pročelnik Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije monsinjor Petar Jukić kaže u razgovoru za “Dnevni avaz” da kantonalni ministar obrazovanja i nauke Emir Suljagić uopće nije bio svjestan šta je učinio i u šta se upušta kada je, 22. aprila 2011. godine, svim osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo uputio odluku prema kojoj ocjena iz predmeta Vjeronauka ne ulazi u prosjek za opći uspjeh.

Partijska naredba

Činjenica da je Suljagić ignorirao zajednički dopis Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije i Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta IZBiH po Jukiću je još jedan ozbiljan dokaz kako je nezrelo donio tu svoju “odluku”.

– Ja, naime, tu njegovu instrukciju ne tretiram kao odluku, jer ona nema utemeljenje koje odluke moraju imati. To je, u pravnom smislu riječi, određena partijska naredba direktorima osnovnih i srednjih škola poput naredbi iz onog komunističkog režima. Žalosno je da je ta odluka stigla u ovakvoj situaciji kada se svi naši narodi nalaze u krizi kao što je i cijela država u najvećoj političkoj krizi. Kada je narod ucviljen i nema šta jesti, a djeca i roditelji moraju bježati vani tražeći kruha, on udara na ljude i na takvu vatru dolijeva ulje da bude još gore. Zašto smućuje narod u ovakvoj situaciji – pita se monsinjor Jukić.

Dodaje da Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije i Vjersko-prosvjetna služba Rijaseta IZBiH u Suljagićevoj odluci “zajednički vide zlu nakanu”.

– To su samo počeci kojim se oni legitimiraju. Misle da su skriveni iza maske. A maske su tu skinute davno. Mi se, međutim, ne bojimo. Imamo mi puteve i načine, ljudske i zakonske, i mi ćemo istrajati do kraja. Mi smo srušili komunističku Jugoslaviju, srušit ćemo i ove neokomuniste – mišljenja je Jukić, koji pozdravlja sve muslimane, katolike i pravoslavce, pa i sve članove SDP-a “koji su vjernici i koji su protiv ovakve odluke”.

Druge instance

Kao što je i najavljeno u dopisu IZBiH i Vrhbosanske nadbiskupije, vjerske zajednice će poduzeti sve mjere da bi ishodile poništenje najnovije odluke Ministarstva obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo.

– Nije, valjda, Suljagić jedina instanca u Kantonu Sarajevo? Postoje i druge instance u tom kantonu, Federaciji BiH, u državi, pa i međunarodne instance. Idemo tim putem. Imamo široke mogućnosti. Dokle god se ovo pitanje pozitivno ne riješi, dok se ne zaštite vjernici i vjerske zajednice koje je on ovim uvrijedio i dok se ne zaštite diskriminirani učenici, polaznici vjeronauka, mi nećemo stati – zaključuje Jukić.

Treba vremena da nadođe

–  Vidio sam da je ministar Suljagić mlad čovjek. To zahtijeva da imamo određenog strpljenja prema njemu, jer on treba još rasti… Mlad je i treba dozrijeti. Njegove geste treba izvjesno vrijeme tolerirati, ali ne znači da ih treba odobravati. U tom smislu, trebaju mu određeno vrijeme i prostor da, kako narod kaže, nadođe – naglasio je Jukić.

Vidi iz skučenog kuta

Jukić navodi kako Suljagić nije kompetentan da tumači Okvirni zakon o osnovnim i srednjim školama, pa i predškolskom odgoju i obrazovanju.

– On se ne osvrće na sadržaj Zakona o slobodi vjere, koji još konkretnije postavlja stvari. A on je iznad svih drugih zakona. Da ne spominjemo Temeljni ugovor između Vatikana i BiH, koji je, opet, iznad svih naših zakona. Ako sebi (Suljagić) dopušta da tumači zakone i da ih jednim svojim potezom mijenja, onda vidim da nemamo posla s ozbiljnom i kompetentnom osobom s kojom bi se moglo nešto ljudski riješiti. Nismo mi, crkve i vjerske zajednice, nevažan subjekt kada je u pitanju vjeronauk u školi. Morao je s nama porazgovarati kako bi vidio širu lepezu nego što ju vidi iz svog skučenog kuta – nastavlja Jukić.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *