…sopstveni plan rada. Policija je veoma zainteresovana za britanske ćelije. Pitali su me da li sam bio na čelu neke od njih”, rekao je Rej, koji nije naveo druge detalje.

Smatra se da je Rej neimenovani “mentor” kojeg Brejvik pominje u manifestu koji je objavio na internetu neposredno prije izvršenja napada.

Opisujući sebe kao krstaša u ratu protiv multikulturalizma i islama, Brejvik u manifestu naveo da je imao “relativno blizak odnos” sa Englezom, kojem je dao pseudonim Ričard, koji mu je postao mentor.

Brejvik je u dokumentu govorio o postojanju tajnih ćelija iz kojih on dolazi i novom redu “Vitezova templara”.

Međutim, Rej je u intervjuu za norvešku televizijsku stanicu NRK rekao da nije bio u kontaktu sa Brejvikom.

Rej, koji je na čelu pokreta “Vitezovi templari” i ima blog “Ričard Lavlje Srce”, rekao je da je prepoznao sebe u Brejvikovim opisima, ali je napade nazvao “čistim zlom”.

Brejvik je 22. jula obučen u policijsku uniformu i naoružan pištoljima i puškama izvršio masakr nasumično pucajući na učesnike omladinskog kampa na ostrvu Utoja, gdje je ubio 69 ljudi.

Prethodno je ispred zgrade parlamenta, aktivirajući kombi bombu ubio osam ljudi.

U manifestu objavljenom na internetu, koji sadrži 1 500 stranica, on je kritikovao vladajuću norvešku Laburističku stranku zbog podrške muslimanskoj integraciji i multikulturalizmu.

 

(SRNA)

Leave a Reply

*

captcha *