Prema ocjeni jednog neimenovanog visokog funkcionera unutrašnjih poslova, iznjetog u današnjem “Nepsabadšagu”, zid ćutanja je razumljiv, jer se radi o veoma “složenom slučaju”, koji bi mogao da ima i daleku predistoriju.

U prilog tome ide i najava NNI da će istragu proširiti na sve slične slučajeve u proteklih nekoliko godina, kako bi se utvrdilo da li ima dodirnih tačaka sa ubistvima u dudovoj šumi na Čelepu, dijelu koji pripada 23. budimpeštanskom kvartu. 

 Za sada je jedino sigurno da jedan 30.godišnji mladić rumunskog porijekla bio namamljen od jednog poznanika u tu šumu kod para beskućnika na pivo. Tu su ga opljačlaki, uzeli mu bankarsku karticu, iznudili pin kod i zakopali u unapred iskopanu rupu do vrata.

Glavni akter otmice je najpre predstavljen kao Srbin, potom kao čovek s područja nekadašnje Jugoslavije, a onda kao Makedonac. Konzulat Srbije u Budimpešti je, pozivajući se na policijske izvore, demantovao da se radi o srpskom državljaninu, ali je i poslanstvo Makedonije u glavnom gradu Mađarske navelo u saopštenju da počinitelj teškog krivičnog djela nije Makedonac. 

Zločini su otkriveni tako što je taj mladić iskoristio odlazak trojke do bankomata i nekako uspio da se izvuče iz rupe, iako je bio vezan s rukama na leđima.  Potom je iz jedne kuće pozvao policiju, a svoju priču prenio je i na “Fejsbuk” i zatim se ispovjedio i novinaru “Mađar nemzeta”. 

Policija je praktično istog dana uhapsila trojku, a nedjelju dana kasnije glavnoosumnjičeni je ponudio nagodbu. Rekao je da će otkriti mjesto gde je zakopano nekoliko ljudskih tijela, a da zauzvrat bude optužen samo za pljačku i bespravno lišavanje slobode. 

Prema njegovim instrukcijama je u dudinjaku otkrivena grobnica, duboka dva metra, gdje su sahranjene četiri osobe. Leševi su odmah prebačeni na patologiju Ministarstva državne uprave i pravosuđa kako bi se otkrio uzrok smrti i identitet žrtava.

Obdukcija tek treba da pokaže da li su i oni živi zakopani, kada se ubistvo dogodilo i eventualno nađu neki tragovi počinitelja.

Agenti NNI su počeli istragu svih sličnih slučajeva u proteklih nekoliko godina, a premijer Viktor Orban je dao nalog policiji da pročešlja taj dio najveće ade na Dunavu.  Dudinjak 23. kvarta podseća na najsiromašnije četvrti nekih višemilionskih gradova. Između sklepanih udžerica su gomile smeća, ljudi leže na ponjavama, svuda se širi neprijatan miris.

Moguće je i da su neki od tih beskućnika učestvovali u monstruoznom zločinu ili je sve djelo dobro obučenih pojedinaca, možda i cijelih bandi.

(nezavisnecom)

Leave a Reply

*

captcha *