Montgomeri smatra da je BiH, uz Kosovo i Makedoniju, područje velike nestabilnosti, jer još postoji nasljedstvo ratnih godina i Dejtonskog sporazuma, koji je potpuno onemogućio da BiH funkcioniše onako kako bi mogla i morala.

On je u objasnio da je problem ogromna mržnja, kao i nemoguć sistem koji je učvrstio Dejton. Čak i u najboljim okolnostima čini se nemogućim da taj sistem ikada funkcioniše‘, naglasio je Montogomeri intervjuu za  Nezavisne novine.

Mongomeri je dodao da je dobra vijest jedino to da se više ne ratuje, ali loša vijest je da su mnoge stvari potpuno blokirane i da nijedna od etničkih grupa nije fleksibilna kada je riječ o odustajanju od ciljeva koje su imali prije rata.

Zbog toga je BiH, naveo je on, suočena sa sistemskim problemom, koji u kombinaciji s teškim iskustvima iz ratnog vremena čine da se teško išta promijeni.

Realnost je da trenutno zbog mnogo razloga imate drugorazrednu državu, u cjelini. Ona ne funkcioniše dobro. A, druga realnost je da će u svjetlu svih problema u svijetu, kao što su Irak, Iran, finansijska kriza, biti nemoguće da se lideri SAD i EU na najvišem nivou fokusiraju na BiH i da pomognu da se izvrši pritisak da se pokrenu promjene, da se to riješi, na ovaj ili onaj način. Tako da mislim da će BiH, nažalost, nastaviti da kaska i u narednom periodu, istakao je Montgomeri.

On je rekao da ne vjeruje da će BiH ikada ispuniti uslove za ulazak u EU ukoliko političari ne odustanu od nekih stvari.

Primjera radi, mislim da ako biste pitali političare u RS da biraju između članstva u EU i pune autonomije za RS, oni će izabrati punu autonomiju za RS. I mislim da bi dobili i široku podršku ljudi, naglasio je Montgomeri.

Montgomeri ne isključuje mogućnost da će u jednom trenutku u RS doći do referenduma o nezavisnosti Srpske.

Izvor: Svevijesti.ba/Srna

Leave a Reply

*

captcha *