IslamBosna.ba – Šejh Muhammed Husejn, muftija Kudsa i Palestine, oštro je kritikovao Generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonia Guterresa, zbog njegove izjave da Jevreji imaju pravo na Mesdžidu el-Aksu.

Guterres je za izraelski zvanični radio u petak izjavio da je “sasvim jasno da je hram, koji su porušili Rimljani, pripadao Jevrejima.” Jevreji tvrde da je Mesdžid el-Aksa podignuta na temeljima tog hrama.

Šejh Muhammed Husejn je, u pisanoj izjavi, koja je dostavljena medijima, kazao: “Blagoslovljena džamija el-Aksa je džamija i kao takva ona jedino pripada muslimanima. Niko nema pravo miješati se u nju. Ona ima posebnu važnost za muslimane u svim krajevima svijeta. Zadirati u to pravo je opasno i neprihvatljivo.”

Muftija je podsjetio na odliku UNESCO-a da Mesdžid el-Aksa, sa svim svojim objektima, zidovima, dvorištem pripada muslimanima i da nema nikakve veze sa cionističkim okupatorom.

On je pozvao Generalnog sekretara UN-a da obrati pažnju na UNESCO-vu odluku, i na druge odluke međunarodnih organizacija koje el-Aksu tretiraju isključivo muslimanskom.

IslamBosna.ba