„Presudili su glasovi koje je na prošlim predsjedničkim izborima Boris Tadić dobio od nas Bošnjaka. Sad ih je izgubio i za toliko je izgubio i izbore. Pogledajte brojke, mislim da je nesporno da su upravo ti glasovi presudili. U stvari, Tadić je presudio i sam sebi, jer nije ispunio obećanja bošnjačkom narodu, prije svega oko jedinstva Islamske zajednice u Srbiji. I sada je definitivno kažnjen“, istakao je muftija Zukorlić.

Tvrdi da „prihvatljivo ono što je Nikolić govorio u posljednje vrijeme“.

„Od Nikolića ne možemo previše očekivati, ali treba ga pustiti da vidimo kako će obnašati funkciju. Ja mislim da je on bolja varijanta i za Bosnu, i za Sandžak i za Bošnjake općenito, jer je iskreniji čovjek. Uvijek ćete znati na čemu ste. Tadić i njegova politika su bili jako licemjerni. Vi ste imali jednu demokratsku retoriku, a potpuno nedemokratsko djelovanje. S druge strane, Nikolić će zbog svoje prošlosti biti pod svjetlima i međunarodne zajednice i domaće javnosti. On će se na tim stvarima morati dokazivati, što smatram pozitivnim i za Bošnjake i za BiH“, procjenjuje Zukorlić.

Zukorlić ne očekuje nikakvo radikalno djelovanje prema BiH, Sandžaku i Kosovu.

„Nikolić je u karijeri jako puno naučio. Sada bolje razumije i kontekst. Osim toga, ostao je dosljedan proevropskoj politici uprkos osporavanjima i satanizaciji. No, svakako mislim da je pobjeda Nikolića dobra za demokratiju u Srbiji. Jer, ovo je znak da nije pobijedio totalitarizam. Pobjeda Tadića bi gurnula Srbiju u dublji totalitarizam. Jer, pod Tadićem smo imali nezapamćenu kontrolu medija, nezapamćen monopol na svim nivoima vlasti, nezapamćen utjecaj izvršne vlasti na sudsku, zloupotrebu vlasti u finansijske svrhe, kupovinu izbora i krađu. Prijetio nam je totalitarizam najgore vrste, onaj u bijelim rukavicama“, istakao je glavni muftija Islamske zajednice.

(e-novine.com)

 

(minberba)

Leave a Reply

*

captcha *