Naime, posljednja tri mjeseca, Asocijacija studenata Srebrenice, jedna od članica kampanje „Glasaću za Srebrenicu“ i koalicije „Prvi mart“ nalazi se pod stalnim pritiskom i napadima institucija entiteta Republika Srpska, kojim se nastoji zaustaviti proces građanskog organiziranja povratnika u Srebrenici, pa tako i u cijelom entitetu.

Stalne istrage i kontrole, kakvim nije bilo predmet niti jedno drugo udruženje na prostoru Srebrenice, a vjerovatno i vrlo malo njih na prostoru cijele Republike Srpske, nastavljaju se ovih dana, uz jasne političke instrukcije koje „nezavisno“ pravosuđe i MUP imaju iz vrha SNSD-a i entiteta RS da utvrde navodni pritisak na slobodu biračkog opredjeljenja na lokalnim izborima 2012. godine. Istovremeno, MUP RS je naložio ispitivanje cijelog niza građana Srebrenice, te premda ne postoji niti jedna izjava koja bi mogla potvrditi da je bilo pritisaka ili nezakonitih radnji u vezi sa izbornim procesom, napadi na Asocijaciju studenata Srebrenice se nastavljaju.

Ovim postupcima institucije entiteta RS izravno negiraju i odluke Suda BiH, te stav Centralne izborne komisije BiH, kojim je potvrđena legalnost izbora u Srebrenici, ignorirajući tako nadležne organe, te vodeći paralelne istrage koje dovode u pitanje čak i rad i odluke državnih institucija.

U vezi s ovim, koalicija organizacija civilnog društva “Prvi mart” je od Institucije Ombudsmena za ljudska prava zatražila da utvrdi da je riječ o diskriminatornoj praksi koja djeluje protiv slobode udruživanja i slobode okupljanja pripadnika bošnjačke zajednice povratnika u Srebrenicu, navodeći da se isto može dokazati kroz ranije postupanje Poreske uprave i MUP-a RS prema drugim udruženjima koja se nalaze u nadležnosti Područnog centra Zvornik.

Nejednak tretman i institucionalna diskriminacija je svakako još jedna od prepreka na koju računamo da će se naći ispred koalicije “Prvi mart” u godinama koje su pred nama, te pozivamo sva naša udruženja na hrabrost i jedinstvo, a institucije države na aktivnu zaštitu povratnika”, saopćeno je iz Koalicije.

 

(Vijesti.ba)

Leave a Reply

*

captcha *