IslamBosna.ba- Muslimanka porijeklom iz Maroka, Fedva el-Alevi, iako posjeduje kanadski pasoš, doživjela je niz neprijatnosti na kanadsko-američkoj granici. Ona je, nakon što je sa dvoje djece, pošla u SAD, na granici ispitivana zbog svije vjerske pripadnosti i rasnog porijekla, i nakon toga, vraćena u Kanadu.

Kanadski mediji prenijeli su informaciju da se ova muslimanka, marokanskog porijekla, koja već dvadeset godina živi u Kanadi i ima kanadsko državljanstvo susrela sa rasističkim ponašanjem američke granične policije. Oni su uzeli otiske prstiju, provjerili njen telefon i postavljali joj pitanja koja se tiču njene vjere i stavova prema američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

El-Alevi je spriječena da uđe u SAD iako ni Kanada ni Maroko nisu na listi zemalja čijim žiteljima je američki predsjednik Trump zabranio ulazak u SAD.

Prije ove zabrane, el-Alevi je skoro svakog mjeseca jednom putovala u Čikago, gdje je posjećivala svoje roditelje koji tamo žive, i nikada prije nije imala nikakvih neugodnosti. Tako je i sada pošla na putovanje i nakon četiri sata zadržavanja na kanadsko-američkoj granici, ona je vraćena u Kanadu.

“Osjećala sam se poniženo, ponašali su se prema meni kao da sam manje nego ništa. Kao da nisam Kanađanka”, kazala je El-Alevi.

El-Alevi je putovala u SAD sa dvoje djece i odraslim rođakom.

Ona kaže da su granični službenici SAD-a pitali da li ona i njen rođak imaju mobilne telefone. Oni su tražili šifre telefona a onda ispitivali telefone oko sat vremena. El-Alevi i njen rođak su zatim odvojeno ispitivani oko 45 minuta svako.
“On je kazao: “Da li praktikujete? U koju džamiju idete? Kako se zove imam? Koliko često idete u džamiju? Kakve razgovore čujete u džamiji? Da li je imam s tobom direktno razgovarao”, kazala je El-Alevi.
Ona navodi da joj je postavljeno i pitanje o smrtonosnoj pucnjavi u džamiju u Quebecu i da li je poznavala neku od žrtava, te šta misli o politici Donalda Trumpa.
Granični službenici su je također pitali o arapskim video snimcima na njenom telefonu. Ona kaže da su to video snimci namaza.
El-Alevi zatim navodi da je nakon ispitivanja čekala još jedno sat vremena, a onda su se službenici vratili i kazali da joj nije dozvoljen ulazak.
“Oni su rekli: Nije vam dozvoljen ulazak u SAD jer smo pronašli video snimke u tvom telefonu koji su protiv nas”, kazala je el-Alevi.

 

IslamBosna.ba