IslamBosna.ba– Svjetska unija islamskih učenjaka pozvala je na hitan prekid nasilja u Mosulu i zatražila od vlade u Bagdadu da počne sa pregovorima koji bi riješili najnovije nasilje koje je izbilo u  drugom po veličini gradu u Iraku.

U saopćenju  je naglašeno da se treba okončati nasilje u Mosulu i da se civilima ne naudi.

“Mi želimo da iračka vlada pregovara sa sukobljenim stranama i da se prestane koristiti nasilje kao sredstvo rješavanja. Historija je pokazala da vojne metode nisu rješenje”, navodi se u saopćenju koje je potpisao predsjednik IUMS-a, dr. Jusuf el-Karadavi i generalni sekretar Ali el-Karadagi.

Međutim, Udruženje muslimanskih učenjaka Iraka je saopćilo: “Povlačenje iračke armije pod revolucionarnim snagama nam pokazuje da je politika el-Malikijeve vlade propala i svaki mladić koji može držati oružje se mora pridružiti revolucionarnoj grupi”.

Premijer el-Maliki izjavio je u utorak da je Irak pod ‘maksimalnom uzbunom’, a Parlament će održati hitan sastanak u četvrtak, danas, kako bi razgovarali o tekućem ‘bezbjedonosnom haosu’ u Mosulu i širom zemlje.

Na hiljade stanovnika pobjeglo je iz Mosula u pokrajine Duhok i Erbil nakon što je vojska, prema guverneru pokrajine, pobjegla i jednostavno dozvolila IDIŠ-u da preuzme kontrolu nad gradom.

IDIŠ je osnovan u prvim godinama rata u Iraku, a 2004. godine obećao je vjernost El-Kaidi.

IslamBosna.ba