IslamBosna.ba– Vijeće muslimanskih učenjaka Iraka je upozorilo da bilo kakva strana intervencija na Bliskom istoku će nanijeti štetu interesu njegovih naroda, rastjerati buduće generacije i dovesti do eskalacije nasilja u regiji.
U saopćenju objavljenom u srijedu Vijeće je kritikovali navodni četvorostrani sporazum između Rusije, Irana, Sirije i Iraka o formiranju zajedničkog odbora za razmjenu obavještajnih podataka usmjerenog protiv IDIŠ-a i ograničavanja njihovih aktivnosti.
QudssPress prenosi da je Rusija poslala vojnu posadu i 28 borbenih aviona u Siriju, i da počela misije zračnog nadzora koristeći bespilotne letjelice nad Sirijom kako bi pružili izravnu podršku vladi Bešara el-Assada u zamjenu za uspostavu vojnih baza.
U saopćenju oni navode da Rusija namjerava otvoriti put sličnim operacijama u Iraku.
Oni su također istakli da ovaj savez dolazi u kontekstu takmičenja između velikih sila za utjecaj i podmirivanje računa jednih s drugim.
“Postalo je očito da sve ove zemlje koriste prisustvo IDIŠ-a kao izgovor za intervenciju u regiji i krađu resursa”, stoji u saopćenju.

IslamBosna.ba