Riječ je o trominutnom filmu u kategorijama “Akcija”, “Porodica” i “Mjuzikl” mladih reditelja iz cijelog svijeta.

Na konkurs je prijavljen veliki broj kratkih filmova o značenju i značaju vjere u životu mladih ljudi od kojih je iz kategorije “Akcija” izabrano pet, iz kategorije “Porodica” šest, te iz kategorije “Mjuzikl” tri filma.

Dobitnica prve nagrade u kategoriji “Akcija” je mlada rediteljica iz Londona Amna Aslam za film “Muhammed u Akringtonu (Accrington) me inspiriše”. Amna Aslam je uspjela da u tri minute ispriča priču muslimanske omladine iz Akringtona (mjesto udaljeno 32 km od Mančester Sitija) o Poslaniku Muhammedu, a.s., koji ih inspiriše da budu dobri, plemeniti, tolerantni, suosjećajni i vrijedni ljudi.

Mladi filipinski reditelj Paulo Rejes (Reyes) je dobitnik prve nagradi u kategoriji “Porodica”, koji je ispričao priču dječaka koji boluje od raka, ali zahvaljujući njegovoj vjeri u Boga, dječak je pun optimizma i nade da će mu Bog pomoći da ozdravi, govoreći: “Ja sam zahvalan Bogu šta god bude sa mnom”.

U kategoriji “Mjuzikl” dobitnik prve nagrade je Nadim Merrikh iz Londona za film “Budi promjena koju sam želiš vidjeti”, koji je ujedno zauzeo i prvo mjesto u ukupnom plasmanu.

Osim Tonija Blera, kao pokrovitelja, u odabiru najboljeg kratkog filma o vjeri sudjelovali su respektabilne ličnosti iz svijeta filma i religije, između ostalih: Aqil Ahmed, šef Odjela za religiju i etiku na BBC-u, glumica Šabana Azmi, predsjednik BAFTA (The British Academy of Film and Television Arts) Džonatan Kaplan (Jonathan Caplan), glumac Don Frenč (Dawn French), glumac Hju Džakson (Hugh Jackson), glumac i reditelj Anil Kapur (Kapoor), arapska TV zvijezda za promociju islama Amr Halid, glumac i promotor Džet Li (Jet Li), direktor nacionalnog filma i školske televizije Nik Pavel (Powell), reditelj oskarovac Lord Patnam (Puttnam), rabin David Rosen i reisu-l-ulema  Mustafa Cerić.

Cerić je rekao da mu je u prvi mah bio čudan poziv da bude član žirija za film, ali je tokom rada na ovom projektu, u čemu mu je uveliko pomogla bosanska rediteljica Aida Begić, shvatio značaj filma na formiranje ljudske ličnosti, naročito mladih.

“Shvatio sam da je od velike važnosti da mladi između 14 i 18 godina međusobno komuniciraju o životu, vjeri i moralu na sebi svojstven način, putem filma, te da njihovi roditelji, staratelji i učitelji čuju njihove poruke, koje sadrže neprocjenjive mudrosti i znakove za budućnost o kojoj mnogo ozbiljnije i iskrenije govore mladi nego stari. Mislim da je poduhvat Blerove fondacije da posveti pažnju mladima kroz njihovo izražavanje vjere u filmu vrijedno poštovanja, jer svima nam postaje jasno da će vjera imati nezamjenjiv utjecaj na stanje duha i morala u dvadeset prvom stoljeću. Vrijeme progona vjere iz ljudskih glava, iz ljudskih života, iz javne komunikacije, iz javnog prostora, iz škola i fakulteta, pa tako i iz filma, zauvijek je  prošlo. Ovo je vrijeme vraćanja vjeri i moralnim vrijednostima, jer se pokazalo da su rezultati pražnjenja ljudske svijesti od vjere i morala bolno katastrofalni po opće stanje duha i morala u svijetu. Meni je drago što dolazim iz Sarajeva, prvog Jerusalema u Evropi i drugog u svijetu i što mogu Blerovoj fondaciji pokloniti primjerak “Sarajevske Haggade”, koju su Jevreji donijeli u Sarajevo, gdje su im moji preci širom otvorili vrata za spas od progona iz Andaluzije (Španije) 1492. godine.

Više od petsto godina Sarajevo je čuvalo jevrejsku Haggadu od raznih pokušaja uništenja. “Sarajevska Haggada” je dokaz da je i vrijeme spaljivanja knjiga, posebno svetih knjiga, zauvijek prošlo. Stoga, mi muslimani očekujemo da se poštuje naša sveta knjiga Kur’an i da se na ovakav način, kao što je to uradila mlada rediteljka Amna Aslam, predstavi plemeniti lik Allahovog Poslanika Muhammeda, a.s. , rekao je  Cerić.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *