Cerić je kazao da ovim činom prestaje njegova dužnost reisu-l-uleme i da tu dužnost od sada nosi reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

 

„Prvi i najvažniji uvjet za  spas i opstanak muslimana Bošnjaka bilo je i ostalo vidovito duhovno i hrabro političko vođstvo. Bošnjaci su imali dobre i loše vođe kao i svi drugi narodi, ali ubuduće Bošnjaci ne mogu podnijeti loše vođe zato što žive u takvom okruženju koje ne dozvoljava nemar, neznanje, neodlučnost, potkupljivost, pokvarenost i neodgovornost. Više od jednog stoljeća Bošnjaci nisu imali vođe koji su mogli da im osiguraju duhovni, politički i materijalni prostor za njihova duhovna, nacionalna i kulturna ostvarenja, kao ni  njihov fizički opstanak“, rekao je Cerić.

 

Pa, ipak, dodao je Cerić, usporedbom nekih vođa iz različitih epoha kao što su bili Huseina-kapetan Gradašćević, Ali-paša Gusinski, reisu-l-ulema Džemaluddin Čaušević, Mehmed  Spaho i Alija Izetbegović, zapažamo nekoliko zajedničkih osobina, koje su imali.

 

„Svi su aktivno sudjelovali u oblikovanju povijesti, imali su hrabrost i karizmu, bili su nepotkupljivi, bili su spremni rizikovati vlastiti život, zdravlje i imetak za plemeniti cilj. Svi su bili obrazovani i znali su se nositi sa složenošću geipolitičke i religijske stvarnosti njihovog vremena.  Više nigo ikad ranije bošnjački narod ima potrebu za snažnim i odvažnim duhovnim, nacionalnim i političkim vođama poput nekih iz prošlosti. Mnogo važnije od “velikog naroda” su volja i sposobnost savjesnih i odgovornih vođa da rade za dobrobit svog naroda. Nije bez razloga rečeno da su dvije vrste ljudi beskorisni: oni koji ne znaju voditi i oni koji ne znaju slijediti“, kazao je Cerić.

 

Na kraju, odlazeći reisu-l-ulema Cerić je kazao: „Danas prvog dana hidžretske 1434., odnosno 15. novembra, 2012. miladske godine ovdje u Gazi Husrevbegovoj džamiji svjedočimo da je Husein ef. Kavazović dobio naše povjerenje da nas duhovno i moralno vodi, a mi se obavezujemo da ga slijedimo sa predanošću na koju nas zadužuje Allah i Njegov Poslanik te povijesni dokument Menšure, koju je Husein ef. Kavazović danas primio kao emanet kojeg sam ja dosada nosio u ime islama i ispred muslimana. Uvaženi Husein ef. sretan sam i zadovoljan što ti emanet Menšure bosnskog reisu-l-ulme prenosim u slobodi naše vjere i nacije, pri punoj svijesti i istinskom uvjerenju da ćeš ti ovaj emanet nositi hrabro i mudro na Allahovo zadovoljstvo i na čast i ponos našeg naroda.“

 

(aacomtr)

Leave a Reply

*

captcha *