16:58 Nakon pauze sabornici će raspravljati o amandmanima na Ustav Islamske zajednice u BiH.

16:50 Sabornici su napravili još jednu pauzu da bi klanjali ikindija namaz. U toku pauze novinarima se obratio Safet Softić predsjednik Sabora IZ BiH i rekao da je “donesena odluka o pokretanju procedure za izbor novog reisu-l-uleme i njegovog zamjenika”.

– Izbori će biti provedeni do 19. novembra – istakao je Softić.

Odgovrajući na pitanje novinara on je rekao da aktuelni reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić ne može biti kandidat na predstojećim izborima, odnosno ne može tražiti novi mandat.

15:50 U kratkoj izjavi za medije Edhem Bičakčić, potpredsjednik Sabora IZ BiH, istako je da na sjednici vlada konstruktivna atmosfera.

15:45 Sjednici Sabora prisustvuje i sandžački muftija Muamer ef. Zukorlić, ali kako kažu izvori “Dnevnog avaza”, Sabor danas neće raspravljati o Zukorlićevoj kandidaturi za predsjednika Srbije.

15:40 Saznali smo također da ni muftija mostarski Seid ef. Smajkić, kao ni predsjednik Sabora IZ u BiH Safet Softić nisu napuštali prostor Medrese tokom pauze koja je data da bi sabornici klanjali podne namaz. Pretpostavlja se da su namaz klanjali u Gazi Husrev-begovoj medresi.

15:19 Posljednje informacije sa lica mjesta govore da još uvijek nije usvojen ni dnevni red. Međutim, bilo šta je jako teško potvrditi jer zvaničnih informacija nema.

15:15 Kako saznajemo na licu mjesta reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić u pauzi nije izlazio iz zgrade Medrese. On je tamo klanjao podne namaz i nije želio da ide u Begovu džamiju koja se nalazi odmah preko puta.

15:06 Sjednica se održava u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese, a novinari i dalje nemaju pristup. Brojne novinarske ekipe stacionirane su ispred dvorišta Medrese, jer je data uputa da se sjednica održi iz zatvorenih vrata.

14:30 Sabornici su napravili pauzu koja je trajala od 13 do 14 sati i nakon toga je sjednica nastavljena. Potpredsjednik Sabora IZBiH Edhem Bičakčić u pauzi se kratko obratio medijima i rekao samo da je u dosadašnjem toku sjednice usvojen dnevni red.

“Očekujem da danas usvojimo izvještaj o radu Rijaseta Islamske zajednice za 2011. godinu, kao i odredbe kojima se uređuje izbor reisu-l-uleme. Također, očekujem da se glasa o amandmanima na Ustav IZ BiH”, rekao je Bičakčić.

10:05 Sjednica Sabora Islamske zajednice (IZ) u BiH počela je jutros u Sarajevu iz zatvorenih vrata.

Iako su se novinari prije početka sjednice okupili i tražili izjave od sabornika niko nije bio raspoložen da razgovara.

Inače, na dnevnom redu današnje sjednice, između ostalog, su i prijedlog amandmana na Ustav IZBiH, ali i inicijative za odluku o raspisivanju izbora za reisu-l-ulemu koje su uputili Mostarsko, Zeničko, Tuzlansko, Sarajevsko i Travničko muftijstvo.

Tema razgovora bit će i izvještaj o radu Rijaseta Islamske zajednice za 2011. godinu i budžet za 2012. godinu.

VEZANI TEKST Uoči zasjedanja Sabora IZ u BiH: Pet muftijstava traži odluku o raspisivanju izbora za reisa

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *