IslamBosna.ba- Prvi egipatski demokratski izabrani predsjednik Muhammed Mursi preselio je na Ahiret u ponedjeljak tokom obraćanja na sudu, prenijela je egipatska državna televizija.

Hafiz Muhammed Mursi (67), pripadnik Muslimanske braće, pobijedio je 2012. godine na prvim demokratskim izborima održanim u Egiptu. Njegov predsjednički mandat je prekinut vojnim udarom naredne godine kojeg je predvodio general Abdelfettah es-Sisi.

“On je govorio pred sudom 20 minuta prije nego što je postao jako uzbuđen i onesvijestio se. Brzo je prevezen u bolnicu gdje je kasnije preselio”, kazao je sudski izvor za AFP, dok drugi izvori navode da je predsjednik Mursi imao srčani udar tokom suđenja.

Osuđen je na smrt i razne zatvorske kazne u trajanju od 48 godina u pet zasebnih slučajeva po optužnicama koje uključuju špijuniranje u korist Hamasa, Hizbullaha i Katara, kao i vrijeđanje pravosuđa. Uložene su žalbe na sve kazne izrečene protiv njega.

Smatra su da su optužbe namještene i politizirane. Sadašnja egipatska vlada održava kontakte sa Hamasom i posreduje u pregovorima između njih i Izraela.

Prošlog marta, panel britanskih parlamentaraca i međunarodnih advokata je upozorio da Mursi može preuranjeno umrijeti zbog neodgovarajuće medicinske skrbi.

“Zbog prisiljavanja da spava na podu, boluje od akutne reumatske upale kičme i vratnih pršljenova”, kazao je Mursijev sin Abdullah prošle godine.

Mursiju je bio uskraćen pristup medijima i zabranjeno mu je da ima bilo kakve knjige ili dokumenta. Također, bio mu je uskraćen  bilo kakav kontakt s drugim osobama osim zatvorskom stražom koja je zadužena za njega.

Bivši predsjednik je zatražio medicinsko liječenje još 8. augusta 2015. godine.  Ali, uprkos ponovljenom sudskom naređenju da mu se treba dopustiti da posjeti specijalistu za dijabetes, to se nije dogodilo. Dana 28. novembra 2018., njegova porodica je prijavila sudu zapostavljanje njegovog liječenja, ali bez uspjeha

Egipatska Nile TV navodi da je Mursijevo ‘tijelo prebačeno u bolnicu i da su u toku neophodne procedure”.

Nakon zbacivanja s vlasti Mursija, pučistički general es-Sisi je istu preuzeo i proveo opsežna slamanja svih mogućih disidenata, kao i članova i simpatizera Muslimanske braće.

Egipatski sudovi su osudili na smrt ili dugoročne zatvorske kazne na stotine osoba na ubrzanim masovnim suđenjima, uključujući Mursija i nekoliko vođa Braće.

Veliki broj njih se žalio i pobjedio na ponovnim suđenjima, ali 26 osoba je u međuvremenu pogubljeno.

U decembru 2013. godine Egipat je Muslimansku braću proglasio zabranjenom i terorističkom ogranizacijom, samo nekoliko mjeseci nakon što je Mursi zbačen s vlasti.

Inna lillahi ve inna ilejhi radži’un.

Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo!

 

IslamBosna.ba