Policija je tokom ove godine na bh. putevima otkrila oko 23.000 vozača koji su vozilima upravljali pod dejstvom alkohola, pokazuju podaci entitetskih MUP-ova. To, međutim, nije vrh ledenog brijega, jer stručnjaci tvrde da saobraćajni policajci evidentiraju tek svaki 12. prekršaj pijanih vozača, što znači da su pretpostavke da je od početka ove godine bh. putevima vozilo oko 276.000 pijanih.

Da se količina alkohola koju ispiju vozači opasno približva potrošnji benzina, dokazuje i činjenica da se saobraćajne nesreće i nezgode najčešće dešavaju tokom vikenda, u kasnim večernjim satima, kada su na putevima mladi koji se vraćaju iz provoda. Osim toga, podaci iz policije pokazuju da se, uprkos sankcijama, broj osoba za volanom, a koje su popile čašu više, ne smanjuje. Tako su u Federalnoj upravi policije (FUP) naveli da je broj vozača koji voze iako su pijani u konstantnom porastu.

“Da upravlja vozilom iako je pod dejstvom alkohola do sada je otkriven 10.831 vozač. To se odnosi na prvih sedam mjeseci ove godine, a ta cifra će, naravno, biti još veća, kada budu prikupljeni i podaci za avgust”, rekli su u FUP-u. I u RS je broj nesavjesnih vozača zabrinjavajuće veliki, pa je tako, prema riječima Mirne Šoja, portparola MUP-a RS, policija ove godine isključila njih 12.165, koji su upravljali vozilom, a pili su.

“Iz saobraćaja u ovoj godini policija je isključila 15.509 vozača, od čega čak 78 odsto zbog vožnje pod uticajem alkohola”, naglasila je Mirna Šoja, koja je dodala da je broj isključenih iz saobraćaja za 5,7 odsto veći nego ranije. Komentarišući ove podatke, Ševal Kovačević, diplomirani inženjer saobraćaja i ovlašteni sudski vještak za saobraćaj BiH, kaže da su izostale adekvatne sankcije.

“Znate šta, tek svaki 12. vozač je uhvaćen pijan, dok ostali prođu nekažnjeno. Brojke koje pokazuju stanje kada su u pitanju pijani vozači u BiH su jako velike. Dva najveća prioriteta u našoj zemlji su građenje zatvora i izgradnja puteva”, ilustruje Kovačević. Statistika koja pokazuje koliko je pijanih na bh. putevima brine i Tatjanu Maglov, nacionalnog koordinatora za bolesti ovisnosti RS, koja podvlači da alkohol “uspava” savjest vozača, ali i djeluje na psihomotorne funkcije.

“Pijani vozači imaju sporije reflekse. Svakako da povećavaju rizik od svih nemilih događaja na cestama i svakako da su prekršaji mnogo veći upravo kod pijanih vozača. Vjerujem da bi se, kada bi ih počeli strože i učestalije kažnjavati, i vozači drugačije odnosili”, upozorava Tatjna Maglov.

Prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja u BiH, kažnjivo je kada vozač ima 0,3 promila alkohola, ili više. Kazne iznose od 50 do 1.000 KM. Da su neophodne učestalije kontrole i rigoroznije sankcije, pokazuje i podatak da su se u prvih šest mjeseci ove godine u BiH dogodile 17.321 nesreća i nezgoda, u kojim je poginulo 136, a povrijeđeno 4.405 osoba.

(TIP/Nezavisne novine/ Dragan Sladojević/Foto:ilustracija)

(tipba)

Leave a Reply

*

captcha *