Naime, sa snimka emitiranog drugi dan Bajrama na BHT 1 izbačena je samo izvedba ilahije “Šehidska” autora Madžida Abaze, u interpretaciji Salema Hurića. Odgovor zbog čega se ovo dogodilo potražili smo od odgovornog urednika Dejana Kukrića, prvog čovjeka Zabavno-revijalnog programa BHT 1.

Politička konotacija

– Nije nikakva cenzura, jednostavno naš urednički stav je da pjesma nije bila prilagođena vjerskoj manifestaciji i, na kraju krajeva, Javnom servisu. Pjesme koje su se tamo izvodile bile su vjerskog karaktera, a pjesma za koju vi pitate to nije bila – rekao nam je jučer Kukrić.

Na naš upit da nam kaže ko je analizirao ilahiju i šta je pronađeno sporno u njoj, te ko je donio odluku da se ne emitira, Kukrić je uzvratio:

– Nemam razlog da vam na taj način odgovaram. To je tako kako jeste. Nema niko pravo utjecaja na nas, ni organizatori, ni učesnici. U ugovoru stoji da BHRT ima apsolutno pravo da izbaci ili doda sve ono što misli da treba. Mi smo se dogovorili s Medžlisom da nema politike i da nema dijelova koncerta koji nisu u skladu s proslavom Bajrama.

“Šehidska” se ne uklapa, jer nije duhovna pjesma posvećena Bajramu već ima drugačiju konotaciju i ne može ići za vjerski program na Javnom servisu BiH, koji je servis svih građana. Mi imamo apsolutno slobodu uređivanja našeg programa. Sve što je bilo političko, a bilo je takvih konotacija na koncertu, izbačeno je. Izbačeni su i neki govori koji su imali političku konotaciju.

Generalna proba

Malik efendija Šljivo, koordinator koncerta ispred Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, u čijoj je organizaciji i održana ova manifestacija, jučer je bio zatečen informacijom o izbacivanju “Šehidske” sa snimka na BHT 1.

– Prvi put to čujem od vas! Mi smo BHT 1 sedam dana ranije dali scenarij i numere koje će biti izvedene i ako su imali primjedbe, trebali su nam ranije reći. Oni nisu imali nikakve zamjerke. Na generalnoj probi je bio reditelj Emir Saltagić i niko nije imao zamjerke. Vidjet ću šta se desilo – izričit je Šljivo.

Hurić: Tematika je tužna

Komentirajući primjedbe sa BHT 1 da ilahija “Šehidska” nije bila prilagođena vjerskoj manifestaciji i da je imala druge konotacije, Salem Hurić kaže:

– Bio sam neprijatno iznenađen. Što se tiče primjedbi na ilahiju, mogu samo reći da je njena tematika tužna, ali nikako uvredljiva i provokativna za nekoga ko nije musliman. Ilahija govori o šehidima i ne vidim razloga da se cenzurira. Ali, danas je sve moguće.

Tekst ilahije “Šehidska”

Da su mrtvi – ne recite
Za plemiće, za šehide
Svi su živi, nasmijani
Samo oči to ne vide.

Svi šehidi opet žele
Da se bore i da ginu
Za svoj toprak, svoju majku
Dini-islam, domovinu.

Da se rodim još sto puta
Sto bih puta umirao
Bosna je jedina, Allah je istina
Za njih ja sam život dao.

Riječ šehida od davnina
Kao zlatna zraka sija
Sloboda je od života
Majko preča i vrednija.

S osmijehom su umirali
Bila im je čast što ginu
Za svoj toprak, svoju majku
Dini-islam, domovinu.

Avaz

Leave a Reply

*

captcha *