IslamBosna.ba- Juče poslije podne se u nekim medijima i na društvenim mrežama pojavila slika ubijenog vojnika za koju se tvrdi da je fotografija lidera Islamske države Ebu Bekra el-Bagdadija, koji je navodno poginuo nakon posljednjih američkih zračnih napada.

Prema izvještajima američkih medija, u ograničenim američkim zračnim udarima na položaje Islamske države na Telafer, na sjeveru Iraka, ubijena su tri visoka zvaničnika ove organizacije, a među njima je i Ebu Bekr el-Bagdadi, samoproklomovani halifa ove militantne organizacije. Ovu informaciju još nije potvrdila iračke administracija.

U izvještaju se još navodi da su u američkim zračnim napadima ubijeni i Ahmed Humejd Amare i Ali Husejn Murad, oboica visoki i istaknuti vojskovođe u ovoj organizaciji.

Ova akcija je uslijedila nakon što je lociran njihov položaj praćenjem telefonskih poziva. Britanski list Daily Mail navodi da je američki šef diplomatije izvijestio Obamu kako je u zračnim napadima ubijeno tri visoka zvaničnika ID-e.

U komentaru fotografije koja kruži društvenim mrežama navodi se da je u pitanju fotografija samozvanog halife, uz raspravu da li je pogibija uslijedila kao rezultat američkih ili iračkih napada, ali bez ikakve potvrde sa bilo koje strane.

Američki list Daily Beast prenio je izjavu neimenovanog bivšeg visokog oficira libijske vojske da je el-Bagdadi podlegao ranama nakon američkog bombardovanja sjevera Iraka.

Prema iračkoj El-Sumaria, predstavnik Međunarodnog parlamenta  Iraka, dr. Hajdar el-Šara je u intervjuu izjavio da su ‘iračke sigurnosne snage izvršile operaciju u gradu Kaim na granici sa Sirijom na osnovu preciznih informacija i uz pomoć zračnih snaga u kojima je ranjen vođa IDIŠ-a, Ebu Bekr el-Bagdadi0.

Šara dodaje da je ‘nakon što je pogođen, el-Bagdadi, sa nizom elemenata iz njegove organizacije pobjegao na sirijsku teritoriju zbog blizine Kaimu“, navodeći da je ‘el-Bagdadi možda ubijen uslijed ozbiljnosti povreda’.

IslamBosna.ba