Iako do posljednjeg dana nisu znali hoće li uopće ići, predstavnici Specijalne olimpijade BiH su se iz Atine, s Olimpijskih igara za osobe s posebnim potrebama, vratili s četiri medalje – dvije zlatne i po jednom srebrenom i bronzanom.

Senad Pirić je u plivanju pobijedio u disciplini 25 metara slobodnim stilom s vremenom 19,91. U atletici, Vedrana Nović osvojila je srebro na 200 metara (37,87), a Safet Crnović bronzu na 100 metara (14,46).

Zlato je pripalo i košarkaškoj reprezentaciji BiH, a uspjeh je značajniji ako se zna da je nastupilo samo šest igrača koji su dobili svih pet utakmica do finala, a onda i Mađarsku u borbi za titulu. Našu ekipu činili su Damir Đogić, Boro Marelić, Asmir Krajčin, Almin Bjelica, Nihad Durmić i Mersudin Suljagić.

– U finalu s Mađarskom bilo je najteže, svi smo očekivali da ćemo ih lako pobijediti, ali naša klupa je bila prazna i morali smo dati sve od sebe – izjavio je član ekipe Damir Đogić.

Uz osvajače medalja, ekipu Specijalne olimpijade BiH u Atini su činili i Milko Rajić, Irmela Peranović i Biljana Božić (plivanje) te Alma Šilović i Velibor Petrič (atletika). Treneri su bili Nermina Mujić, Samir Halilović i Kada Delić-Selimović.

Zaslužuju veću pažnju

Predsjednica Specijalne olimpijade prof. dr. Mirsada Hukić istakla je značaj nastupa bh. tima na ovom velikom takmičenju, u konkurenciji 7.500 učesnika iz više od 180 zemalja.

– Kad se sjetim da smo svega dva dana prije polaska uspjeli obezbijediti avionske karte i našim sportistima omogućiti da se takmiče, to je nešto što ovim medaljama daje još veći sjaj. Ponosna sam na ove divne momke i djevojke koji su na najbolji način pokazali da zaslužuju veću pažnju društva i države – kazala je Mirsada Hukić.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *