Suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nastavljeno je svjedočenjem Pitera Buringa (Pieter Boering), bivšeg UN-ovog promatrača u Srebrenici u srpnju 1995.godine kada su srpske snage zauzele zaštićenu zonu.

Nizozemski potpukovnik Buring je opisao sastanak u hotelu Fontana u Bratuncu na koji je dovezao bošnjačke predstavnike na pregovore sa zapovjednikom Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, VRS-a Ratkom Mladićem – kako bi se dogovorila predaja i napuštanje civilnog stanovništva u konvojima.

Tužiteljstvo je prikazalo video film sa sastanka u hotelu Fontana na kojem Ratko Mladić prijeti predstavnicima bošnjačkih civila u Srebrenici – da moraju nagovoriti svoju vojsku na predaju oružja.

„Slobodno kažite što želite. I sinoć sam rekao gospodinu – možete opstati ili nestati“, rekao je tom prilikom Mladić.

Na spomenutom sastanku general Mladić je najavio da će se muškarci razdvojiti od žena i djece kako bi oficiri VRS-a mogli provjeriti ako se među njima nalaze navodni ratni zločinci.

Kada se potpukovnik Buring vraćao sa sastanka zaključio je s UN-ovim zapovjednikom kako im nije potpuno jasno – što će se dogoditi i kako bi mirovni promatrači trebali pomoći ljudima. Zato se ponovno vratio u hotel Fontanu u Bratuncu.

„Uz velike poteškoće na kraju sam uspio pronaći majora Momira Nikolića pa sam ga zamolio da provjeri kakva je situacija. On je izjavio – da trebam što prije otići, da je jasno što će se dogoditi. To je ono što je on rekao – da se trebam vratiti u Potočare. On nije bio zadovoljan što sam se ja tu ponovno pojavio. Odbio je da ulazi u raspravu. Rekao je – vidjeti ćete i sami, jasno je što su naše namjere“, opisao je Buring što mu je tada rečeno u Fontani.

​​

Podsjetimo, spomenuti Nikolić trenutno služi 20-godišnju kaznu zatvora nakon što je priznao umiješanost oficira VRS-a u organizaciju masovnog ubijanja tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Tijekom unakrsnog ispitivanja optuženi Karadžić je pokušavao opravdati postupke svog nekadašnjeg zapovjednika vojske na terenu, tvrdeći da je general Mladić sazvao sastanke s bošnjačkim predstavnicima kako bi dogovorio evakuaciju stanovništva – prema njihovim željama.

„Tko je tražio premještanje. Čiji je stav bio da hoće premještanje, evakuaciju?“, upitao je optuženi.

„Sjećam se da je stanovništvo bilo u vrlo teškom položaju. A i bataljun. Ne sjećam se je li inicijativu pokrenuo sam bataljun, civilno stanovništvo ili general Mladić na tom trećem sastanku“, odgovorio je svjedok.

Kako bi relativizirao odgovornost VRS-a za zauzimanje Srebrenice Karadžić je svjedoka ispitivao o navodnim ratnim lukavstvima Armije BiH koja je unatoč sporazumu o demilitariziranim zonama poduzimala ratne aktivnosti.

(Karadžić o aktivnostima ABiH u zaštićenim zonama)

Nizozemskog potpukovnika je također upitao – je li pristrasan, budući da se nije mogao sjetiti navodnih incidenata otvaranja vatre na UN od strane bošnjačkih vojnika, kao ni „ogrlica od uši i noseva“ koje su kao ratne trofeje uzimali od srpskog stanonovništva na području enklave Srebrenica. Te incidente Karadžić je čitao iz knjige „nizozemskog autora“ koji je intervjuirao pripadnike nizozemskog bataljuna UN-a o spornim događajima.

(Karadžić o „krvavim trofejima“ i pucanju na UN) 

Svjedočenje Buringa završiti će se u srijedu. U nastavku suđenja očekuju se svjedočenja još nekoliko bivših pripadnika nizozemskog bataljuna UN-a u Potočarima.

(slobodnaevropaorg)

Leave a Reply

*

captcha *