ZAGREB – Najava održavanja evropske konferencije ultradesničarskih i nacionalističkih partija “Važnost povezivanja nacionalista Evrope” naredne sedmice, u organizaciji Hrvatske čiste stranke prava (HČSP), izazvala je mnogobrojna reagovanja građana na Facebooku, kao i radikalne ljevičarske organizacije “Crvena akcija” koja je osudila taj skup.

Konferencija bi trebalo da se održi u petak, 13. aprila, u prostorijama Matice Hrvatske čiji rukovodioci i članovi često imaju nacionalističke istupe, a naredni dan njeni učesnici defilovali bi gradom u znak protesta protiv haške presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču zbog ratnih zločina u vrijeme i nakon “Oluje”.

Politički analitičar Davor Đenero smatra da, ipak, nema prostora za zabranu skupa i ističe da taj skup treba da “prođe u svojevrsnom getu”.

 

“Crvena akcija” osudila je to što će domaćin skupa biti Matica Hrvatska, koja se predstavlja kao vodeća kulturna institucija u zemlji.

“Informacije o naci-skupu objavila je mala grupa kvislinga čiji se članovi ambiciozno vole predstavljati kao prvaci ekstremne desnice u Hrvatskoj”, navedeno je u saopštenju “Crvene akcije”.

Navodi se da bi među učesnicima trebalo da budu nacional-demokratska stranka Njemačke, legalni organ nemačkog nacističkog pokreta i stranka koja je direktno povezana s nedavno otkrivenim brutalnim ubistvima koja je počinilo nacionalsocijalističko podzemlje, zloglasna mađarska fašistička stranka Jobik.

Ta stranka, pored progona Roma i drugih manjina, zagovara i mađarsku okupaciju susjednih zemalja uključujući i više od pola Hrvatske, kao i francuski Nacionalni front koji otvoreno negira holokaust i brani kvislinški višijevski režim.

“Ova bagra simpatiše Hitlera, a zajedno s drugim manjim grupama čiji je dolazak najavljen, predstavlja najveće okupljanje fašista u nekom hrvatskom gradu od kraja Drugog svjetskog rata”, ističe “Crvena akcija”.

“Iako se reklamiraju kao nacionalističke stranke koje tobože protestuju zbog generala, čak i letimičan pogled jasno pokazuje da se radi o obožavaocima fašističkih zločinaca iz istorije i legalnim krilima pokreta direktno odgovornih za fašističke zločine danas. Ne želimo naciste u svom gradu. Ne dajmo prostora fašističkim zločincima”, poručuje “Crvena akcija”.

Na Facebooku je ubrzo nakon objavljivanja vijesti o nacionalističko-neofašističkom okupljanju osnovana stranica s namjerom sprječavanja najavljenog skupa.

– Hrvatska nema manevarski prostor da zabrani nešto takvo, jer to nije skup koji je u organizaciji države, niti u okviru koga će na bilo koji način učestvovati javne vlasti. To je marginalni događaj i važno je da se on u potpunosti odvija u svojevrsnom getu i da ne dobije prevelik javni odjek – smatra Đenero.

 

Ističući da akteri skupa istupaju i u Evropskom parlamentu i nekim drugim evropskim državama, pa za zabranu nema manevarskog prostora, Đenero je rekao Tanjugu da bi “bilo strašno kad bi se nečem takvom priključio neko ko pripada javnim vlastima ili političari stranaka koje pripadaju tzv. ustavnom luku”, prenosi Blic.

– Ako na skupu budu marginalci iz dvije stranke koje su parlamentarne (Hrvatska stranka prava – Ante Starčević i Hrvatski demokratski sabor za Slavoniju i Baranju), ali ne spadaju u ‘ustavni luk’, nikom ništa – smatra on.

Odgovarajući na pitanje koliko je paradoksalno da HČSP koji “kipti od hrvatskog verbalnog rodoljublja” u goste poziva stranke koje bi kao Jobik “štrpnule” Baranju i Međumurje, Đenero podsjeća da je HČSP marginalna organizacija.

 

(Vijesti.ba)

Leave a Reply

*

captcha *