IslamBosna.ba- Zastupnica u izraelskom parlamentu Knessetu ponudila je možda najgluplji izgovor za izraelsku okupaciju palestinskih teritorija.
U srijedu, ona je tvrdila da ne postoji takva stvar kao Palestinci jer u arapskom jeziku ne postoji slovo ‘P’.
“Želim se vratiti u historiju. Ono što je sada tačno naše što se tiče Jerusalema, što se tiče Palestine”, kazala je ona tokom parlamentarne rasprave u srijedu navečer koju je sazvao ljevičarska Cionistička unija po pitanju rješenja o dvije države.
Njeni komentari su izazvali snažan odgovor od njene kolegice Tamar Zandberg, koja je upitala: “Šta? Da li su svi čuli ovo? Jesi li ti idiot?”
Berko je odgovorila: “Postoje činjenice, poslat ću vam ih, sve je u redu”.
Nekoliko palestinskih zastupnika u Knessetu je povikalo na Berko i napustilo prostorije u znak protesta dok je Berko nastavila da govori: “Pa, pa, pa, nema Pa. Ima Fa”, kako bi ismijala Zandberg.

U arapskoj jeziku ne postoji slovo ‘P’, ali postoji mehko ‘F’, a Palestinci izgovaraju ime svoje države kao Falestin, kao i većina Izraelaca koji govore hebrejski. Savremeni pisani arapski jezik međutim ima slovo ‘P’ sa tri tačke, koje je dodano kako bi tačno napisali strane riječi poput ‘Pepsi’.

Berko je rođena u Izraelu gdje su njeni roditelji došli iz Iraka, i doktorirala je iz oblasti kriminologije. Njeno akademsko istraživanje je fokusirano na terorizam i borbu protiv terorizma, i napisala je dvije knjige o bombašima samoubicama. U njenoj biografiji je napomenuto da je tokom istraživanja intervjuisala palestinske zatvorenike koji se nalaze u najstrože čuvanim izraelskim zatvorima.  Berko je gostujući profesor na  George Washington univerzitetu u SAD- u.

Komentari Berko su ismijani na društvenim medijima, a jedan od komentara glasi: “Nema humusa, jer Izraelci kažu khumus, isto tako nema Khamasa… P-off.”
Ksavijer Ebu Aid, savjetnik odjela za pregovore PLO-a na Zapadnoj obali, objavio je sljedeći sarkastični komentar: “Ovo je najslađi argument koji sam čuo od nekog člana Netanyahuove koalicije kako bi opravdali aparthejd”.
Haim Har-Zahav, izraelski novinar i bloger, se našalio na Izraelskom radiju da očito ne postoji pizza u Americi jer engleski nema slovo koje je ekvivalentno hebrejskom ‘tzadik’, kako bi istakao ‘tza’ zvuk.
Pojedini su također komentarisali da su sami Jevreji u potencijalnoj nevolji jer u hebrejskom jeziku ne postoji slovo ‘J’.
“Ukoliko Palestina i Palestinci ne postoje jer nema slova ‘P’ u arapskom jeziku, onda pretpostavljam da Jevreji ne postoje jer u hebrejskom jeziku nema slova ‘J’?, napisao je Umar el-Hazzavi.

IslamBosna.ba