IslamBosna.ba– Pobunjenici u sjevernom iračkom gradu Mosulu, drže zarobljenike u turskom konzulatu a među njima nalazi se i osmomjesečna beba Ela, kćerka jednog od oficira.

Pored Ele i njene porodice u grupi se nalazi i dijete drugog oficira koje nema još ni godinu dana i koje je također taoc IDIŠ-a.

IDIŠ drži u zarobljeništvu ukupno 49 osoba, uključujući turskog konzula Orturka Yilmaza, 30 pripadnika specijalnih policijskih snaga kao i 18 radnika sa njihovim porodicama.

Ministar vanjskih poslova Turske, Ahmet Davutoglu, izjavio je kako oteti u Iraku sigurni, te da turska vlada nastoji da osigura njihovo puštanje na slobodu.

Osoblje kidnapovano iz turskog konzulata u Iraku trenutno je u dobrom zdravstvenom stanju i na sigurnom, kazao je Davutoglu. U toku je, kako je ministar rekao, “delikatan proces” na njihovom oslobađanju.

“Domaće političke podjele ne bi trebale zasjeniti činjenicu da je trenutno najvažnija stvar osigurati siguran povratak talaca. Ovo je više od političkog pitanja, kako u smislu ljudske sigurnosti, tako i u smislu nacionalnog dostojanstva,” rekao je turski šef diplomatije.

U međuvremenu tursko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je turske građane u Iraku na sigurnost.”Turski građani koji žive ili su u posjeti Iraku trebaju napustiti zemlju što je prije moguće radi svoje sigurnosti”, stoji u njihovom saopćenju za javnost.

Generalni sekretar ministarstva Pešmerga, kurdskih snaga, general-pukovnik Džabbar Javar, kazao je da se irački zvaničnici nadaju da će turski državljani biti oslobođeni, dodajući: “Činimo sve što možemo”. On je kazao da sukobi između iračke milicije i IDIŠ-a još uvijek traju.

“Iračka vojska je toliko nemoćna da su militantni već na vratima Bagdada. IDIŠ je postao ozbiljna prijetnja za Bagrad i cijelu regiju”, dodaje ministar.

Na pitanje da li je moguće da se snage Pešmerga i iračka vojska zajedno bore protiv IDIŠ-a, Javar je rekao da nema iračke vojske da se bori. “Koliko mi vidimo, iračka vojska se potpuno povukla iz Mosula, Kirkuka, Salahuddina i Samarre”, kazao je on.

Javar također navodi da je regija Kurdistana otvorena za sve one koji bježe iz svojih domova uslijed opasnosti od terorizma.

Više od 300.000 osoba je pobjeglo iz Mosula koji potresaju sukobi između snaga sigurnosti i militanata od prošle sedmice

IslamBosna.ba