IslamBosna.ba- Klanjači u jednoj amanskoj džamiji su se iznenadili kada su na minberi vidjeli dijete od šest godina, odjeveno u tradicionalnu ulemansku odjeću, sa kapom svojstvenom učenjacima i zelenom džubom, svojstvenom za vojne predavače i učenjake. Ovaj dječak je preuzeo mikrofon od imama džamije i održao hutbu baš onako kako to rade i veliki daije i hatibi. Govorio je o poslušnosti roditeljima, citirao primjere iz života Omera b. el-Hattaba i navodio brojne hadise i ajete što je izazvalo divljenje ljudi koji su ga nakon džume iznijeli na ramenima.

Inače, ovaj dječak već neko vrijeme drži hutbe u amanskim džamijama, a često i pred visokim zvaničnicima države, tako da su među njegovim slušaocima bili i Ministar vakufa, kao i vojni muftija koji mu je i poklonio zeleno vojno džube.

Muhammed eš-Šerif, otac dječaka kaže: “Porodica je njegov talenat otkrila prije oko sedam mjeseci tako da smo radili na razvoju ovog njegovog talenta. Naučio je kur’anske sure, brojne hadise, kao i najznačajnije hutbe iz historije islama, poput Poslanikovog oproštajnog govora na Arefatu.”

Njegov otac je također kazao da se prilikom njihove umre, Isa susreo i sa imamom Poslanikove džamije koji mu je dozvolio da održi predavanje u jednom dijelu Mesdžida.

Ovaj dječak je i ove godine u ramazanu predvodio noćni namaz u 27. noći ramazana u velikoj džamiji Nablus, u kvartu Jasmin u Ammanu. Nakon namaza, održao je predavanje o pokajanju u kojem je uzdrmao srca prisutnih.

Isa pohađa osnovnu školu i želi da u budućnosti postane kardiolog, ali u isto vrijeme i daija. On također pohađa specijalizirane škole za učenje Kur’ana napamet, što ga je i osposobilo da može biti imam odraslim osobama.

IslamBosna.ba