IslamBosna.ba- Ismail Abdusselam Henije, poznat po nadimku Ebu Abdusselam ili skraćeno Ebu Abd je na prethodnim unutrašnjim izborima u Hamasu postao zamjenik predsjednika Hamasovog Politbiroa i vođa ovog pokreta u Pojasu Gazze, a danas je, nakon završenih izbora u pokretu, imenovan za predsjednika Politbiroa i vođu Hamasa, naslijedivši Halida Miš’ala, a ovo su, u najkraćem, podaci o njemu.

Rođenje i odgoj

Ismail Henije rođen je u maju 1963. godine u jednom izbjegličkom kampu u Gazzi, a njegova porodica vodi porijeklo iz jednog sela, u okolini okupiranog grada Askelana. Odatle su u Gazzu prebjegli 1948. godine. Oženio se 1980. godine i ima trinaestoro djece.

Ebu Abd je osnovnu i srednju školu završio u okviru škola koje je formirala Agencija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA). Nakon toga je upisao el-Azharov srednjoškolski institut, a nakon završenog instituta upisuje, 1981. godine Islamski univerzitet u Gazzi, gdje je i diplomirao arapsku književnost.

Službe i poslovi

Ismail Henije je na Islamskom univerzitetu u Gazzi obnašao brojne poslove, a 1997. godine postaje član Vijeća povjerenika Islamskog univerziteta.

Nakon što je šejh Ahmed Jasin, osnivač i prvi vođa Hamasa oslobođen iz izraelskog zatvora, Henije postaje šef njegovog kabineta.

Prvi put ga je izraelski okupator uhapsio 1987. godine, kada je izbila Prva intifada, i u zatvoru je proveo 18 dana, da bi naredne godine opet bio uhapšen i u administrativnom pritvoru zadržan šest mjeseci.

Godine 1989. ponovo, pod optužbom za pripadnost pokretu Hamas, Henije biva uhapšen i u zatvoru provodi tri godine. Nakon oslobađanja iz zatvora biva protjeran na jug Libana, gdje je ostao godinu dana, da bi se, zatim, vratio u Gazzu.

Izraelski okupator je 6. septembra 2003. kada je ubijen šejh Ahmed Jasin u zračnom napadu pokušao ubiti i Heniju ali je preživio.

Na parlamentarnim izborima za Zakonodavnu skupštinu Palestinske uprave 2006. godine Henije je bio na čelu liste Promjene i reforme, koja je osvojila najviše glasova i u februaru iste godine Henije postaje premijer Palestunske uprave.

U oktobru 2006. godine ponovo biva pokušan atentat na Heniju, ali ovoga puta od strane sekularističkog pokreta Fatah koji je izvršio prevrat i napao kolonu s njegovim automobilima. Tada je ubijen jedan njegov tjelohranitelj.

U napadima na Gazzu 2014. godine, okupatorski vojnici su bombardovali njegovu kuću.

Sve do 2014. godine Ismail Henije je bio premijer palestinske vlade u Gazzi, a na Zapadnoj obali premijera je imenovao Fatah. Tada se Henije, radi općeg interesa i postizanja nacionalnog jedinstva, iako pobjednik na izborima, povukao sa te funkcije.

Član je Svjetske unije islamske uleme.

IslamBosna.ba