… 1. maja, Međunarodnog praznika rada.

Milenko Čičič, poznat kao Mića Kaldera, vlasnik je Dodikovog omiljenog hotela Kaldera u Aleksandrovcu u kojem premijer RS-a često prima strane delegacije. Biznismen Čičić jedan je od najvećih akcionara GP-a Krajina koja je izgradila desetine zgrada u Banjoj Luci ne plativši dažbine. Svoje dugove Krajina je poravnala izgradivši garaže koje je po visokoj cijeni otkupio grad Banja Luka. Čićić i Kaldera su biznismeni veoma bliski Dodiku, na čiju podršku je računao i računa u svim predizbornim kampanjama. On bi im usluge vraćao kada bi dolazio na vlast. Tako je “Niskogradnja” pravila sve puteve oko Srebrenice finansirane iz budžeta RS-a za razvoj ovog kraja, a prije nekoliko dana dobila je posao izgradnje Mahovljanske petlje, dok kružni tok na ulazu u Banju Luku završava ovih dana.

Mića Kaldera u naselju Borik izgradio je poslovnu zgradu sa kojom nije znao šta da radi pa je na brzinu prodao Vladi RS koja ju je kupila za novoformirani Privredni sud RS i svečano otvorila u utorak, 4. maja.

Republika Srpska ima orden i Miloša Obilića, kojim je prošlog mjeseca Rajko Kuzmanović na dan MUP-a RS-a odlikovao načelnika C?B Istočno Sarajevo Zorana Mandića.

ORDEN ZA AFIRMACIJU RS-a

Da je aktuelna vlast u RS slaba na ordenje i medalje, pokazali su i njeni najviši zvaničnici. Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović dobio je naređenje od Dodika i prošle godine u januaru, povodom Dana RS-a, odlikovao je 19 osoba, među kojima su bili i član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i sam premijer RS-a Milorad Dodik.

Radmanović je odlikovan Ordenom Republike Srpske za, kako je saopšteno, “izuzetan doprinos u poslijeratnom razvoju RS-a, učvršćenje mira, rezultata i dostignuća od šireg značaja u afirmaciji RS-a”.

Dodik je ukazom Kuzmanovića odlikovan Ordenom RS-a na lenti za „izuzetan doprinos u poslijeratnom razvoju RS-a, učvršćenje mira, rezultata i dostignuća od šireg značaja u afirmaciji RS-a“.

Tom prilikom predsjednik RS-a odlikovao je i četiri ruska državljanina povezana sa kupovinom Naftne industrije Republike Srpske Ordenom zastave RS sa zlatnim vijencem zbog “posebnog doprinos u razvoju privrednih odnosa između Ruske Federacije i RS“.

Predsjedavajućem Savjeta ministara Nikoli Špiriću je teško palo što je tom prilikom izostavljen, te ga je Kuzmanović ove godine za Dan Republike odlikovao nešto nižim po rangu od Dodikovog i Radmanovićevog – Ordenom zastave RS-a sa zlatnim vijencem.
Republika Srpska ima 22 odličja – 15 ordena i sedam medalja. Ova odličja predstavljaju priznanja za izuzetne zasluge ili djela koja su po svojoj prirodi neponovljiva i jedinstvena, odnosno priznanja za dobro obavljenu dužnost ili za učestvovanje u određenom događaju.
Vlasti u RS-u su još sa odlaskom Radovana Karadžića sa političke scene prestale da se kite ordenima. Orden ni sebi ni svojim bliskim saradnicima nisu dodjeljivali ni Biljana Plavšić, ni Mirko Šarović, ni Dragan Čavić u vrijeme kada su obavljali funkciju predsjednika RS.
Karadžić je sebi, na prijedlog Momčila Krajišnika kako je obrazloženo tada, dodijelio Orden RS-a sa ogrlicom. Isti orden, na Karadžićev prijedlog, dobili su i Slobodan Milošević, Momčilo Krajišnik, Jovan Rašković. Pored njih vlasnici ordenja iz tog perioda su i Ratko Mladić, Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik, Radoslav Brđanin, Božidar Vučurević, Miroslav Toholj, Amfilohije Radović, Irinej Bulović, Vasilije Kačavenda…

Kako su odlikovanja Republike Srpske ustanovljena u ratnim uslovima, u posljednjih nekoliko godina ukazala se potreba za uvođenjem novih odlikovanja koja bi bila prilagođena mirnodopskim uslovima. Tako su prihvaćeni prijedlozi za izradu Ordena zastave Republike Srpske sa zlatnim i srebrnim vijencem koji je po rangu svrstan na treće mjesto iza Ordena Nemanjića. Usvojen je i Orden časti sa zlatnim i srebrnim zracima.

Karakter vojnih odlikovanja imaju orden Karađorđeve zvijezde i orden Miloša Obilića. Orden Krsta milosrđa dodjeljuje za medicinske zasluge u ratnim uslovima.

Njegošev orden dodjeljuje se za zasluge u obrazovanju, kulturi i privredi i opštem napretku Republike Srpske. Ovaj orden dodijeljen je 1996. godine na svečanoj sjednici Skupštine u Palama svim poslanicima prvog saziva Narodne skupštine Republike Srpske te svim premijerima i ministrima iz dotadašnjih saziva Vlade RS-a. Najveći broj njih dobio je Orden Njegoša trećeg reda.

Peter Handke, prosrpski orijentisani austrijski književnik, odlukom predsjednika Srpske Rajka Kuzmanovića, 4. jula 2008. godine, povodom Vidovdana, odlikovan je takođe Ordenom Njegoša prvog reda “za posebne zasluge na polju javne djelatnosti kojima se doprinosi opštem napretku Republike Srpske”.

DODIK OD KARADŽIĆA DOBIO ORDEN NEMANJIĆA

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske general-pukovnik Momir Talić odlikovan je Ordenom Nemanjića i Ordenom Karađorđeve zvijezde prvog reda zbog zasluga u otadžbinskom ratu, posebno ističući operaciju probijanja koridora.

Treba napomenuti da je aktuelni predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović vlasnik dva ordena RS-a, Milorada Dodika je odlikovao Radovan Karadžić ordenom Nemanjića, a Kuzmanović i Dodik su odnedavno i vlasnici ruskih ordena Petra Velikog.

Aktuelni predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović kaže da je insistirao i da smatra da je uspio u tome da ordene ne dobijaju samo političari i ličnosti koje su eksponirane u javnosti i medijima već i obični ljudi koji su svojim radom i djelima pomogli drugima, pokazali plemenitost i požrtvovanje.

Međutim kriteriji za dobijanje ordenja običnim građanima RS-a potpuno su drugačiji. Bračni par Marijana i Zlatko Ratković morali su postati roditelji  deset puta da bi dobili medalju zasluga za narod. Nemanja Goronja, sportski padobranac, vlasnik ordena Njegoša trećeg reda, da bi dobio ovaj orden morao je  da skoči iz aviona šezdeset puta u jednom danu, a vlasnik ordena Krst milosrđa Ratko Šantić morao je dati krv čak 244 puta.

Iako se ordenje po usvojenom pravilniku dodjeljuje dva puta godišnje, povodom Dana Republike i Vidovdana, Dodik to čini znatno češće. Tako je nedavno inicirao da se orden dodijeli i rukovodstvu RTRS-a povodom otvaranje nove zgrade. Očekuje se da će u narednom periodu, u vrijeme predizborne kampanje, ordenje da pljušti iz Kuzmanovićevih ruku.

Svakom prema zaslugama
DODIKOV ORDEN OD ZLATA I DRAGULJA

Orden Republike Srpske je najviši orden. Ovaj orden može da bude dodijeljen na ogrlici ili lenti. Orden na ogrlici se dodjeljuje šefovima stranih država, najistaknutijim ličnostima za izvanredan rad i zasluge te ličnostima i institucijama za značajan doprinos u stvaranju Republike Srpske. Orden na lenti se dodjeljuje istaknutim pojedincima za naročite zasluge u razvoju međudržavne saradnje.
Orden Republike Srpske dobili su patrijarh srpski Pavle, nekadašnji predsjednik Milan Jelić, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović i premijer RS-a Milorad Dodik.
Orden Republike Srpske izrađen je od zlata i dragog kamenja i po svojoj ekskluzivnosti predstavlja remek-djelo modernog draguljarstva. Ovaj orden zapravo je u obliku ogrlice sastavljene od hrastovih i lovorovih grana i krune sa dvoglavim orlom iz epohe Nemanjića.

Piše: Mirha Dedić (Slobodna Bosna)

Leave a Reply

*

captcha *