Bilo da ste roditelj ili ne, sigurno postoji neko dijete u vašem životu. I bez obzira koliko novca imate ili nemate na bankovnom računu, bez obzira koliko ste obrazovani, i bez obzira koliko vremena imate na raspolaganju, sigurno imate nešto što je djeci potrebno i što im možete pružiti. Zapravo, svaki čovjek na ovom svijetu može djetetu pružiti ono što mu najviše treba, i za to mu nije potreban novac. A, evo šta je to:

Ljubav. Najvažnije od svega, djeca trebaju vašu ljubav. Kada se djeca osjećaju voljenima, osjećaju se vrijednima, razvijaju samopoštovanje, samopouzdanje i sposobnost da daju  ljubav drugima.

Vrijeme.Djeca trebaju vidjeti da im pružate pažnju i interesovanje. Oni ne trebaju samo bilo kakvo vrijeme sa roditeljima. Oni trebaju kvalitetno, ispunjeno vrijeme sa svojim najdražima. Vrijeme je najvrjedniji resurs koji imate, dajte komadić vremena svom djetetu svaki dan.

Poticaj (afirmacija). Ponekad jedna jednostavna riječ zahvalnosti može promijeniti cijeli život. Pobrinite se da djeca znaju da ste ponosni na njih. Kada god imate priliku to recite i pokažite, nikada ne uskraćujte ohrabrujuću riječ.

Prilika. Djeca trebaju prilike u životu, kako bi doživjeli nove stvari i tako spoznavali i učili o svijetu oko sebe. Oni također trebaju prilike kako bi razvili sopstvene interese. To se odnosi na obrazovanje, aktivnosti, hranu, i prijatelje. I suprotno uvriježenom mišljenju, to ne mora zahtijevati mnogo novca.

Disciplina. Djeca moraju naučiti pravila ponašanja kako bi živjeli sa drugima i ostvarivali rezultate, te tako ostvarili svoje želje i snove. Disciplina se ne treba izbjegavati, odnosno uskraćivati. Umjesto toga, ona bi trebala biti dosljedna i pozitivna.

Dobar smijeh. U prosjeku, djeca se smiju oko 200 puta dnevno, dok se odrasle osobe smiju tek 15 do 18 puta na dan. Smijeh je dobar za dječje mentalno i fizičko zdravlje. Potičite radost i smijeh. Pričajte viceve, smiješne priče i doživljaje. Pokažite djeci da uopće nije loše smijati se sam sebi, i to na sopstvenom primjeru.

Vaše krilo. To je najbolje mjesto na cijelom svijetu za čitanje ili dobar razgovor. I to je nešto što uvijek imate „pri ruci“, ne košta ništa i ne zahtijeva nikakav napor. Neka vaše krilo bude uvije rezervirano za dijete.  

Prostor da naprave grešku. Djeca su djeca. I oni očajnički trebaju vaše strpljenje. To ponekad nije lako, ali je izuzetno potrebno, čak neophodno. Dajte im prostora za eksperimente, istraživanja, i greške. Na greškama se uči. Što ih više naprave u sigurnom okruženju doma, bolje će znati kako da ih izbjegnu kada budu samostalni ljudi.

Zagrljaji i poljupci. Šta reći nego: što više, to bolje!

(roditeljstvocom)

Leave a Reply

*

captcha *