IslamBosna.ba- Vozila sa palestinskim tablicama će po prvi put nakon 15 godina moći ući u Izrael i Jerusalem, saopćila je izraelska vojska u utorak.

Brigadni general Yoav Mordechai,koordinator vladinih aktivnosti na teritorijama (COGAT- jedinica u izraelskom Ministarstvu odbrane koja se bavi koordinacijom civilnih pitanja između vlade Izraela, IDF-a , međunarodnih organizacija diplomata i PA) dozvolio je ulazak manjeg broja vozila koja pripadaju palestinskim ljekarima iz Betlehema i Hebrona a koji rade u Izraelu, prenosi Jerusalem Post.

„Ovo je značajan korak kako bi pomogli ljekarima u izvršavanju njihove misije spasavanja života. Uspjeh ovog koraka će biti evaluiran u skladu sa procjenom sigurnosne situacije“, kazao je brigadni general David Menachem, šef odjela za civilna pitanja.

Vozila sa izraelskim tablicama mogu ulaziti u zone  A i B na Zapadnoj obali, područja koja su pod kontrolom Palestinske samouprave. Vozila sa izraelskim i palestinskim tablicama mogu putovati cestama u zoni C na Zapadnoj obali. Ali, vozilima sa palestinskim tablicama je bio zabranjen ulazak u Izrael još od početka Druge intifade 2000. godine.

IslamBosna.ba