Brutalni napad na trojicu pripadnika MUP-a Zeničko-dobojskog kantona jučer je osudila Vlada ZDK, koja je ovaj nemili događaj okarakterizirala kao napad na državu i progresivne snage.

Napadnutim policajcima desilo se sve ono zbog čega je i pokrenut štrajk više od hiljadu njihovih kolega. Kada su, naime, huligani nasrnuli na njih, bio je vikend, noć, radili su prekovremeno i na terenu van svog grada. Ništa od toga država čije zakone oni štite policajcima ne priznaje i ne plaća, iako je to propisala zakonom.

Primjena ovlasti

Uz to, napadnuti policajci imaju za 50 posto nižu plaću od, primjerice, portira ili blagajnika državnog “Telecoma” ili “Elektroprivrede”. Na sve ove sramne nedosljednosti ukazao je i Sindikat policije ZDK.  

– Boli nas što su i ovaj napad počinile pravomoćno osuđene i osobe koje imaju papire o psihičkoj neuračunljivosti. Stotine osuđenih kriminalaca vraćaju se u kriminal, jer, navodno, nema mjesta za njih u zatvorima – kaže predsjednik Sindikata Elvedin Mioč.

 

Direktor FUP-a Dragan Lukač za “Dnevni avaz” kaže da je i ranije istakao da je napad na policajca napad na državu.

– Oni ljudi koji dižu ruku na policajca čine atak na pravnu državu. Očito je da se sve to dešava zbog opće društvene krize, teških uvjeta življenja ljudi, frustracija zbog životnih problema… Moramo biti svjesni te dimenzije, a sigurno je da je i policija u teškoj situaciji kada je riječ o materijalnim primanjima i njihovom statusu – kaže Lukač.

On se ne slaže s onima koji kažu da su policiji smanjene ovlasti.

– Policija nije ograničena u smislu primjene sredstava prinude (fizička snaga, palica, oružje). Međutim, malo su rigoroznija ocjenjivanja postupaka policije kada je upotreba ovih sredstava u pitanju, pa možda iz tih razloga policajci vrlo često i ne primjenjuju sve one ovlasti koje imaju – kaže Lukač.

Preblage kazne

Profesor Ramo Masleša, dekan Fakulteta kriminalističkih nauka u Sarajevu, kaže da ovlaštenja policajaca nisu do kraja precizirana kada su u pitanju napadi na njih.

– Policajci nisu zaštićeni. Smatram da je kaznena politika u tom dijelu preblaga i treba je urgentno analizirati odnosno pooštriti. Napad na policajca indirektno dovodi u pitanje funkcioniranje državnog aparata kao što je policijski sistem. Njihova profesija nije cijenjena kao ranije – kaže prof. Masleša. 

Nisu stigli reagirati

Više izvora nam je potvrdilo da su specijalci u Visokom bili u tajnoj operaciji dokumentiranja krivičnog djela. U jednoj uskoj i mračnoj ulici “golfom 3” prepriječen im je put.

– Vozilo je poslužilo kao barikada. Kad su policajci izašli da pronađu vlasnika da bi prošli dalje, napalo ih je petnaestak osoba, tako da nije ni bilo moguće da reagiraju pucajući u zrak ili na napadača. Samo prisebnost i obučenost policajcima su spasile život – kažu nam kolege napadnutih policajaca.

Zatražen pritvor za Bećare

Desetoricu osumnjičenih i privedenih jučer je saslušao kantonalni tužilac Huso Hrustanović.

– Za dvojicu osumnjičenih Ahmeta Bećara (50) i Adnana Bećara (42) zatražio sam mjeru pritvora. Odluku o tome donosi Općinski sud u Visokom. Osumnjičeni su za krivično djelo napada na službenu osobu u vršenju dužnosti, a zakonom propisana kazna je od jedne do deset godina zatvora – kaže Hrustanović, dodajući da će saslušati i preostale osumnjičene.

Poražavajući podaci

53 napada u prvoj polovini 2011.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *