IslamBosna.ba- Nakon što je bivši britanski premijer Tony Blair izjavio da je međunarodna zajednica pogriješila što je izolovala Hamas, iz pokreta su pozvali međunarodnu zajednicu da ukine bojkot Hamasa.

Po prvi put u intervjuu za britanski Guardian, Tony Blair je kazao da su on i drugi svjetski lideri pogriješili kada su podlegli pritisku Izraela da bojkotuju Hamas nakon što je 2006. godine pobjedio na palestinskim izborima.

Gospodin Blair, koji je u to vrijeme bio premijer, podržao je američkog predsjednika George W. Busha u obustavljanju pomoći i prekidu veza sa novoizabranim vlastima u Gazzi ukoliko ne priznaju Izrael i odustanu od nasilja.

“Iz ovog ugla, mislim da smo trebali, na samom početku, pokušati da uvučemo (Hamas) u dijalog i promjenimo njihove stavove”, kazao je Blair za Guardian.

Na svome Twitter profilu, član Hamasovog Politbiroa, Musa Ebu Merzuk je pozvao međunarodnu zajednicu da otkaže uslove koje su nametnuli njegovom pokretu i ublaži patnje Palestinaca u Pojasu Gazze koje su nastale uslijed opresivne opsade Izraela i nehumanih ratova.

Blair je snažno podržao bojkot Hamasa koji je odmah uspostavljen nakon pobjede na izborima, kada je i Izrael uveo opsadu, koja je i dalje na snazi.

Opsada, zajedno sa tri izraelske ofanzive, učinila je da Gazza postane ‘nepodobna za život’ prema izvještaju UN-a.

IslamBosna.ba