Pismo koje je Predsjedništvu BiH poslao američki predsjednik Barak Obama (Barack) u vezi s prijemom Palestine u članstvo Ujedinjenih naroda jučer je izazvalo mnogo reakcija.

Ponajviše, zbunjenost je izazvala i činjenica da je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, za razliku od druga dva člana, prešutio domaćoj javnosti da je dobio pismo od Obame.

Poziv Obami

Akademik Muhamed Filipović kaže za naš list da ga ne čudi ovaj postupak, jer se Izetbegović ne snalazi u međunarodnim odnosima, što je do sada pokazao na više načina.

– To pismo ima za našu zemlju izuzetno veliko značenje i obavezuje da se o tome zauzme stav i da se kaže što ono znači. Izetbegović nema pojma o međunarodnoj politici i meni je žao što pravi takve gafove. Ne bi mi bilo drago da Obama ili neko u SAD dođe do zaključka da smo mi neučtivi – kaže Filipović.

Profesor Enver Imamović kaže da su u poruci bh. državnom vrhu bitna dva momenta.

– Jedan je da to traži Amerika, a znamo šta Amerika znači za nas. Drugi moment je da je istina i pravda na strani palestinskog naroda i sad je dilema šta učiniti – ističe profesor Imamović.

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” Sulejman Redžić, govoreći o Obaminom pismu, izrazio se dosta neuobičajeno.

– Ja mogu pozvati Obamu da dođe u BiH i izvrši takve intervencije na sve one centre političke moći koji sputavaju BiH u njenim integracijskim procesima – kazao nam je Redžić.   

Dvije mogućnosti

Dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Šaćir Filandra kaže da je ovo neuobičajen potez s obzirom na to da ovaj dopis “više liči na diktat nego na preporuku”.

– Takva politička praksa male zemlje poput nas stavlja u neugodne pozicije. Ovisite o jednoj takvoj velesili i morate podržavati nešto što je nepravedno. Praktično, šta god da uradite u takvoj situaciji, pogriješit ćete – kazao nam je Filandra.

Profesor Nedžad Mulabegović, predsjednik Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), kaže da ga ne iznenađuje Obamino pismo.

– To je, faktički, stav oficijelne američke politike i vlade. Koliko je on prihvatljiv s aspekta pravednosti, to je već za diskusiju. Ja osobno podržavam samostalnost Palestine – kaže Mulabegović.

Stav u skladu s interesima BiH

Rezerviran stav koji zastupa u pogledu zahtjeva Palestine za članstvo u UN-u srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović iznio je i prije pisma američkog predsjednika Obame. Ovo je jučer rečeno “Avazu” u Radmanovićevom kabinetu na pitanje kako komentira Obamino pismo.

– Predsjednik Radmanović ima izgrađen stav da treba da dođe do dogovora između Izraela i Palestine. To je autentičan stav koji korespondira s interesima BiH kao države i interesima mira na Bliskom istoku – kazao je Radmanovićev savjetnik Đorđe Latinović.

Sve nas ovo košta

Profesor Hidajet Repovac ističe da Obamino pismo na neki način pokazuje šta će biti ako budemo glasali suprotno od Amerike.

– Kako se suprotstaviti nekome ko je glavni regulator međunarodnih odnosa? Ako izgubimo njihovu podršku, pitanje je ko će nas podržavati i hoćemo li uopće opstati – kaže Repovac.

On dodaje da sva ova priča u vezi s glasanjem košta BiH, koja je razjedinjena.

– Svaka čast zahtjevu Palestine, ali nas sve ovo košta. BiH u svemu ovome samo gubi. Mi tonemo sve dublje i dublje – kazao nam je Repovac.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *