IslamBosna.ba- Ujedinjeni Arapski Emirati opozvali su svog ambasadora u Švedskoj sedmicu dana nakon što je Saudijska Arabija poduzela sličan korak, kazao je jučer izvor iz švedske vlade.

Prošle sedmice, Saudijska Arabija je opozvala svog ambasadora u Štokholmu nakon što je švedska ministarka vanjskih poslova  Margot Wallstrom osudila bičevanje aktiviste za ljudska prava u Saudijskoj Arabiji za šta Kraljevina navodi da je to ‘čisto miješanje u njihove unutrašnje poslove“.

Švedska ministarka vanjskih poslova odbila je da komentariše odluku UAE o opozivu ambasadora naglasivši da se svako dalje pitanje o tome uputi glasnogovorniku ministarstva vanjskih poslova, koji nije bio dostupan za komentar.

U međuvremenu, državna novinska agencija UAE, je prenijela da je ministarstvo vanjskih poslova UAE pozvalo švedskog ambasadora u UAE kako bi mu uručili formalno protestno pismo protiv Wallströmove primjerdbe za Saudijsku Arabiju.

Agencija navodi da je Enver Muhammed Gargaš, ministar vanjskih poslova u ime Ujedinjenih Arapskih Emirata osudio ekstremne izjave ministrice vanjskih poslova Švedske u vezi Kraljevine Saudijske Arabije i njenog pravosudnog sistema.

IslamBosna.ba