IslamBosna.ba- Dvojica sijamskih blizanaca, rođenih u Istočnoj Guti, Sirija, prešla su opozicione linije u petak i evakuirana su u Damask nakon medijske kampanje na društvenim medijima koju je pokrenula američka nevladina organizacija.
Muaz i Nevres su rođeni 23. jula u bolnici koju vodi međunarodna organizacija “Ljekari bez granica” u predgrađu Damaska pod kontrolom opozicionih snaga.
Bebama je da bi opstale u životu neophodan hiruški zahvat za koju lokalna bolnica nema potrebnu opremu uslijed opsade vladinih snaga.
Muhammed Katub iz Sirijsko-američkog medicinskog udruženja (SAMS), koji je pokrenuo medijsku kampanju na društvenim medijima kako bi evakuirao blizance, kazao je za Middle East Eye da su bolnice širom svijeta ponudile svoju pomoć.
“Bili smo u indirektnom kontaktu sa velikim brojem bolnica koje su dobile informacije o dječacima i koje su se dobrovoljno javile da im pomognu”, kaže on.

Otkako su blizanci rođeni, predstavnici medicinskog ureda u Istočnoj Guti pokušavaju da pregovaraju o njihovoj evakuaciji preko predstavnika Sirijskog Crvenog polumjeseca (SARC).
Uprkos danima pregovora sa međunarodnim agencijama, predstavnicima SARC je na početku odbijan ulaz u Istočnu Gutu od strane zvaničnika sirijske vojske. Međutim, na kraju im je dozvoljeno da uđu i evakuišu blizance u bolnicu u Damasku, odakle postoji nada da će bebe biti prebačene u Bejrut, Liban.
Porodic blizanaca sada čeka dokumentaciju i odgovarajuće identifikacije kako bi mogli putovati s djecom. Neizvjesno je da li će sirijska vlada na vrijeme izdati dokumentaciju ali roditeljima je samo potrebna lična karta sirijske vlade da uđu u Liban.
“Medicinska evakuacija ne može čekati vladine procedure i birokratiju”, kazao je Katub.
“U Istočnoj Guti se dogodilo 85 smrtnih slučajeva zbog opsade, 64 zbog pothranjenosti i dugih procesa koji su potrebni kada pokušavate da evakuirate hitne medicinske slučajeve”.
Dječaci se nalaze među 20 pacijenata kojima je potrebna hitna medicinska evakuacija iz Istočne Gute, prema Svjetskog zdravstvenoj organizaciji.

IslamBosna.ba