IslamBosna.ba- Libanska militantna teroristička grupa Hizbullah je izjavila kako više nisu gerilski pokret već da su sada vojna sila, nakon što su se pojavile fotografije grupe sa vojne parade u Siriji, gdje se bore kako bi ojačali Assadov režim.
Fotografije naširoko dijeljene društvenim medijima su izazvale kontroverze u Libanu.
“Mi sada imamo obučenu vojsku i Otpor (Hizbullah) se ne mora više oslanjati na gerilsku taktiku”, kazao je Naim el-Kassim, zamjenik generalnog sekretara libanskog Hizbullaha i drugi čovjek u zapovjednom lancu, za libanski list es-Safir.
Medijski odjel Hizbullaha osporio je izjavu, insistirajući da je Kassim zapravo rekao: “Mi smo postali više od gerilskog pokreta ali manje od vojske”.
“Bolje smo opremljeni, bolje obučeni i postali smo vrlo iskusni kako bismo branili Liban i njegove interese”, prenosi list Kassimovu izjavu.
On je potvrdio da je Hizbullah održao vojnu paradu u sirijskom gradu Kusejr u blizini libanske granice, nazivajući paradu ‘jasnom porukom za sve, kojoj nije potrebno pojašnjenje”.
Hizbullah je 2013. godine preuzeo ovaj grad od sirijske opozicije. Preuzimanje grada je prva njegova velika pobjeda otkako se umiješao u sirijski sukob na strani predsjednika Bešara el-Assada ranije te godine.
“Mi smo u Siriji, i mi ne trebamo objašnjavati niti se pravdati. Mi smo uz sirijsku vojsku i državu, i da se mi nismo umiješali teroristi bi sada bili svukuda u Libanu” , kazao je Kassim.

IslamBosna.ba