IslamBosna.ba- Otac ga je nosio dok je bio dijete, ali sin to nije zaboravio, želio je uzvratiti ocu sada kada je otac ostario, želio ga je uvažiti kao što je on njega odgajao kada je bio mali. Zbog toga ga je donio u Mekku da obavi hadž. Ovog pakistanskog hadžiju smo susreli kako, zadihan i umoran, nosi svoga oca na plećima na džumu-namaz u Mekki. On priča kako ima pedeset godina, dok njegov otac, koji je paraliziran, ima osamdeset godina.

On priča kako njegov otac ne može ići do džamije da obavi namaz u džematu i zato ga on nosi na svojim leđima. Isto će postupiti i tokom obavljanja hadža, nosit će svoga oca na leđima svo vrijeme obavljanja hadža u nadi da će im Allah primiti ovaj ibadet i da će se vratiti u svoju domovinu u hajru.

On se zarekao da će pomoći svome ocu da obavi hadž iako je otac u godinama i nepokretan je i ne može se kretati. Oni su došli ove godine da obave hadž prvi put u životu i on se zarekao da će sve terete i poteškoće preuzeti na sebe kako bi obojica izvršili ovu obavezu.

Primjer ove dvojice hadžija, Pakistanaca, izazvao je divljenje u okolini, tako da svi oni koji ih vide čine dovu Uzvišenom Allahu da im olakša obavljanje hadža i pomogne da sve obrede izvrše do kraja.

IslamBosna.ba