IslamBosna.ba- Rusija je opremila pilote svojih borbenih aviona u misijama u Siriji sa pištoljima i Kalašnjikovima u slučaju da budu prisiljeni na katapultiranje i kako bi se branili na terenu. Ova odluka je došla nakon što je Rusija rasporedila svoj najmoderniji protivavionski raketni sistem S-400 u Siriji u cilju zaštite svojih zračnih snaga u ratom razorenoj zemlji.
Rusija je zaprijetila da će koristiti svoj protivavionski sistem kako bi zaštitila svoje zračne udare u Siriji, za koje Zapad tvrdi da su usmjereni na umjerene protivnike Assadovog režima, kao i terorističku grupu IDIŠ.

Prošlosedmično obaranje ruskog aviona od strane Tuske, izazvalo je veliku diplomatsku krizu između Moskve i Ankare, a nakon što je tijelo ubijenog ruskog pilota vraćeno u zemlju, Rusija je uvela dodatne mjere i pooštrila svoje odnose sa Turskom.

In the pilot's tactical vest are hidden a compass, a mirror for signals, radio transmitter, waterproof matches, and an automatic Stechkin hand gun with four sets of bullets

Danas je objavljeno da ruski piloti sada nose Kalašnjikove u svojim sjedištima koji će biti katapultirani zajedno s njima u slučaju budućih napada. Također posade borbenih aviona će nositi Strečkin automatski pištolj.

Rounds of ammunition are hidden inside zip up pockets on the pilot's tactical vest
Danas je na pro-Kremljin medijima prikazano raspoređivanje sistema S-400 kao i Strečkin pištolji, ali ne i Kalašnjikovi.
“Prikazano je po prvi put šta sadrži sigurnosna oprema pilota”, prenosi LifeNews. “U brojnim džepovima su skriveni kompas, ogledalo za signale, radio odašiljač, vodootporne šibice, automatski pištolj Strečkin sa četiri okvira metaka. A u sjedištu pilota koje se katapultira zajedno s njim u hitnim slučajevima, umjesto gumenog čamca, nalazi se Kalašnjikov sa nekoliko šaržera.
Oružje ima za cilj da pomogne pilotu da se zaštiti na neprijateljskoj teritoriji dok čeka spašavanje”.

Nove mjere su došle nakon što je američki predsjednik Barack Obama pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina da smanji tenzije prema Turskoj nakon obraranja ruskog borbenog aviona.
Bijela kuća navodi da je Obama izrazio svoje žaljenje zbog smrti ruskog pilota, ali da je Obama također rekao Putinu da sirijski predsjednik Bešar el-Assad mora napustiti vlast kako bi se okončao građanski rat u Siriji.
Obama je također pozvao Rusiju da usmjeri svoje zračne napade u Siriji na militante Islamske države,a ne na opozicione snage koje se protive Assadu.
Kremlj navodi da su Obama i Putin obojica izrazili hitnost političkog rješenja u Siriji tokom njihovog kratkog sastanka.

IslamBosna.ba