IslamBosna.ba– Studentica koja se priprema za doktorat iz inženjerstva na Cambridgeu možda ne izgleda kao glavni kandidat za poligamni brak. Ali to je ono što je Nebila Phillips učinila, napustila je univerzitet da bi postala druga žena biznismenu Hasanu Phillipsu koji se u međuvremenu oženio i sa trećom.

Nabilah Phillips dropped out of Cambridge to become one of three women married to businessman and charity worker Hasan Phillips, 32Novi televizijski dokumentarac, ‘Muškarci sa nekoliko žena’, pokazuje porast ovakvih zajednica- za koje se vjeruje da ih u Velikoj Britaniji ima čak 20.000 – i provodadžijske agencije, Muslim Marriage Event, koja je odgovorna za veliki broj ovakvih zajednica.

Nakon što se razvela gospođa Phillips (35), porijeklom iz Malezije, prijavila se u sličnu agenciju tražeći oženjenog muškaraca.

Ona je izjavila: „Tražila sam nekoga ko je već bio u braku ili je već u braku. Bila sam udata i pošto sam prošla kroz jedan razvod znala sam šta tražim u braku, tako da sam željela nekoga ko već zna kako je biti suprug.  Zaista uživam u poligamiji. Mi nismo glupi ljudi koji su prisiljeni u ovu vrstu veze“.

Preko agencije kojoj je pristupila upoznala je gospodina Phillipsa (32)- također razvedenog koji se ponovo oženio sa Sakinom (33)- te je odlučila da napusti studije i postane njegova druga žena.

One se povremeno viđaju kada gospodin Phillips, koji se pored privatnog biznisa bavi i humanitarnim radom s ciljem da’ve, organizira porodične izlaske.

Nebila Phillips kaže: „Ukoliko dođe do problema između inoča onda je to obično njegova krivica. Pohvalio je nekoga previše. ‘Zašto ne bi bila poput nje, ona je ovo, ona je ono’ . Da to ne kaže, mi bismo svi bili sretni“.

Ona ima dvoje djece sa gospodinom Phillipsom, koji ukupno ima šestoro djece, i pomaže mu u vođenju njegovog biznisa uvoza- izvoza. Međutim, odustajanje od svoje perspektivne akademske karijere nije jedina promjena koja se dogodila nakon što se udala. Ona je također počela nositi nikab.

Hasan Phillips and his three wives Nabilah 35, Sakinah 33, and Anub 41
Channel 4Ona  je kazala za Radio Times: „ Željela sam da ga nosim prije nego što sam se udala- udaja za Hasana pružila mi je priliku da ga nosim i da budem postojana u tome. Jedine predrasude na koje sam naišla do sada su bile od drugih muslimana“.

Tokom snimanja gospodin Phillips, koji je na islam prešao iz kršćanstva kada je imao 16 godina, je oženio treću ženu, Anub (41) iz Somalije.

Na malu svečanost u lokalnoj džamiji nije pozvao svoje dvije druge žene, kazavši: „Ne mislim da bi bilo u redu da ih pozovem. Iako prihvataju poligamiju, ne morate im doljevati so na ranu, ‘Vidite, ja se ženim’, i očekivati da će biti sretne i da imaju zabavu tim povodom”.

Svaka od njih živi u posebnoj kući u Londonu i gospodin Phillips provodi po tri noći kod svake od njih.

U programu koji će se emitovati sljedeće srijede na britanskom Kanalu 4 također govori i Mizan Raja, koji kaže da njegova agencija, Muslim Marriage Event, ima više od 50.000 klijenata.

On kaže da popularnost ovakvih brakova privlači žene koje imaju poteškoće da pronađu supruga, i priznaje da dok su ove žene u potrazi za sigurnošću, muškarci imaju niske motive.

On kaže: „Većina muškaraca koji žele poligamiju, vjerovatno 80 posto, je privučena seksom“.

IslamBosna.ba