Muftija Čamdžić ponovio je da je Ferhadija oduvijek bila simbol suživota i tolerancije na ovim prostorima, i da njena ponovna izgradnja šalje poziv „na pomirenje, obnovu, povratak, suživot, toleranciju, dijalog, razumijevanje i da nikada nema osvete“.

Govoreći o radovima na Ferhadiji tokom proteklih mjeseci, Čamdžić je kazao da su konačno ozidane munara i zadnja centralna kupola.

“Ovih dana se postavlja krovna konstrukcija na munaru, a zatim i alem na kupolu i munaru.  Mihrab je gotov, a malterisanje unutrašnjosti džamije je već počelo“, dodao je Čamdžić.

Banjalučki muftija je, podsjećajući da je Ferhadija bila spomenik pod zaštitom UNESCO-a, istakao da je njena izgradnja izuzetno zahtjevan posao, pošto se moraju poštivati strogi standardi koji predstavljaju ugradnju svih dijelova sačuvanih nakon miniranja džamije 1993. godine, i njihovo uklapanje s novim kamenom. Sve to iziskuje i velika finansijska sredstva od kojih zavisi i dinamika radova.

„Nažalost, nemamo finansijskih sredstava,  jer su svi koji su nas pomagali, potpuno zatajili“, kaže Čamdžić u razgovoru za agenciju Anadolija.

Unatoč tome, muftija je, kako je naglasio, uvjeren da će se već naredni i Ramazanski i Kurban bajram klanjati u Ferhadiji.

Banjalučki muftija i ovom prilikom naglasio je značaj pomoći koju su državne i vjerske institucije Republike Turske izdvojile za obnovu Ferhadije.

Obraćajući se muslimanskim vjernicima,  muftija Čamdžić je, uz čestitke za predstojeći Kurban bajram, naglasio da se “Bajram obilježava najviše ibadetski u porodici, dijeleći kurbane porodici, bližnjima i posebno komšijama nemuslimanima, kako je radio i naš dragi Poslanik“.

 „ Alkohol i pijanke su strogo zabranjeni. Stariji daruju mlađe novcima, paketićima, otvaraju svoje avlije i primaju sve dobronamjerne na ručak, baklavu i kahvu“, kazao je banjalučki muftija.

(aacomtr)

Leave a Reply

*

captcha *