IslamBosna.ba- Pušenje nargile prouzrokuje tri vrste kancera kod žena, kažu vodeći saudijski medicinski stručnjaci.
Izvršni direktor saudijskog Udruženja protiv pušenja “Naqa” dr. Muhammed bin Sulejman el-Majuf, kaže da istraživanja pokazuju da 6,1 posto Saudijaca puši nargilu što je alarmirajući indikator koji pokazuje snagu propagande duhanskih kompanija koje prikazuju pušenje kao znak urbanizacije i samopotvrđivanja.
“Lakše je uvjeriti adoloscentice da počnu s navikom naročito kada mediji propagiraju, većinom sapunice koje su popularne među njima”.
Istraživanja, navodi el-Majuf, ukazuju na to da jedna sesija pušenja nargile traje od dva do tri sata što je ekvivalentno vremenu koje je potrebno da se popuši 25 cigareta, a jedna cigareta sadrži 4.000 otrovnih i 43 kancerogene supstance.
On dodaje da pušenje nargile doprinosi kanceru pluća, mokraćnog mjehura i želuca, ali također doprinosi nižoj težini novorođenčadi, oboljenju desni i grla, kao i širenju tuberkuloze kada jednu nargilu koristi više osoba.
Veliki broj medija propagira elektronske nargile, tvrdeći da pomaže postepenom odvikavanju od pušenja, ali to je zabluda i profitabilna propaganda koju šire duhanske kompanije i trgovci elektronskih cigareta protiv kojih je Svjetska zdravstvena organizacija izdala ozbiljna upozorenja.
El-Majuf je naglasio da električne cigarete štete pušačima i onima oko njih, takozvanim pasivnim pušačima, kao i obične cigarete, tako da je izražena velika potreba da se promijeni uobičajena percepcija da električne cigarete sadrže manje nikotina.
IslamBosna.ba