Snage pod vodstvom NATO-a u Afganistanu u četvrtak su izvijestile kako istražuju jesu li njihovi vojnici nehotice ubili sedam civila na jugu zemlje.

U izvješću ISAF-a stoji kako je na njihove vojne snage u južnoj pokrajini Helmand, uporištu talibana, otvorena žestoka vatra te da su zatražili potporu iz zraka kako bi se uspješno oduprli napadu pobunjenika.

“Tokom dana tijela ranjenih i poginulih afganistanskih civila donesena su do obližnje kontrolne tačke”, stoji u priopćenju te se dodaje da su ozlijeđeni odmah prebačeni u ISAF-ovu poljsku bolnicu, kao i da će ISAF provesti istragu.

“Oformili smo skupinu koju čine pripadnici ISAF-a i Afganistanci kako bi se precizno utvrdilo što se uistin
u dogodilo”, izjavio je glasnogovornik ISAF-a, američki pukovnik Rafael Torres.

U Afganistanu je u prvih šest mjeseci ove godine ubijeno više od 1200 civila, što je 25 posto više u odnosu na isto razdoblje 2009., objavio je UN u utorak.

Talibani su, navodno,odgovorni za tri četvrtine tih žrtava, a 12 posto su “kolateralne žrtve” u akcijama savezničkih i afganistanskih snaga sigurnosti.

Jačanje sukoba u Afganistanu donijelo je i dramatično povećanje u broju žrtava međunarodnih snaga u toj zemlji. Od početka godine poginulo je 426 stranih vojnika, samo stotinu manje nego u cijeloj 2009., po podacima specijalizirane internetske stranice icasualties.org.

Ncl/IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *