Rekao je da postoje mnoge zemlje sa kojima je Turska imala dobre odnose tokom ovih 400 godina.

“Ove zemlje su raspadom Jugoslavije i SSSR-a doživjele mnoge promjene pred kojima ne možemo zatvoriti oči. Ali, ono što je bolno jeste rat koji je pogodio Bosnu i Hercegovinu nakon što je ova zemlja proglasila nezavisnost”, dodao je Arinc.

Dodao je i to da je ovaj rat odnio na hiljade života, te da je turski narod bio ožalošćen koliko i građani BiH.

“Svu tu ratnu bol smo doživjeli zajedno“, istakao je Arinc i dodao da BiH nakon Daytonskog sporazuma žele vidjeti kao „razvijenu i slobodnu zemlju“.

“Znamo da postoji puno problema, ali ti problemi postoje i u drugim državama u regiji. Turska je prva priznala Kosovo nakon što je proglasilo nezavisnost, ali danas postoje zemlje koje predstavljaju prepreku ovoj zemlji”, smatra Arinc.

On je podsjetio i Makedonija ima probleme sa Grčkom.

“Postoje zemlje koje su na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u ostvarile velike korake, kao i one koje su neuspješne. Ako se u ovim zemljama, među kojima je i BiH, uspostavi sigurnost i ako se ostvari uspjeh u zajedničkom razvoj, u isto vrijeme ćemo doprinijeti miru”, pojasnio je Arinc.

Arinc je istakao i to da su dosadašnje inicijative Turske dale dobre rezultate.

“Naravno, u BiH postoje tri konstitutivna naroda i dva entiteta, te postoje problemi koji se moraju međusobno riješiti, a oni će se riješiti tako što će se održavati dijalog”, kazao je on i dodao da “Turska na ovo ne može zatvoriti oči i koliko god se brinula za pitanje Kipra tako se brine i za pitanje Balkana”.

“Koliko god se brinuli za Siriju tako se brinemo i za Južnu Ameriku. Pratima događaje u Mijanmaru, Bangladešu i Pakistanu”, pojasnio je Arinc.

Arinc je, također, rekao da Turska vodi aktivnu vanjsku politiku, te da 50 godina prate cilj EU.

“Ovo je jedan dug period i Turska je trebala u kraćem periodu ući u EU, ali postoje neke zemlje unutar EU koje postavljaju prepreke Turskoj kada je u pitanju članstvo u EU, te položaj Turske smatraju nepovoljnim po ovom pitanju”, dodao je on.

Naglašavajući da je BiH prototip multietničkog, multireligioznog i multikulturnog života na Balkanu, Arinc je poručio da je ovoj zemlji danas neophodna politička stabilnost koja može biti ostvarena duhom zajedništva.

(trtbosanskicom)

Leave a Reply

*

captcha *