Očekivalo se da će ime novog glavnog tužioca biti poznato do kraja 2012. godine. Kompletna konkursna procedura bila je završena, a ‘u igri’ je bio ostao samo jedan kandidat, tuzlanski advokat Damir Alić, bivši tužilac u ovom tužilaštvu.

Međutim, kada je 21. decembra VTSV imenovao tužioce u Brčkom i u Tužilaštvu BiH, odluka i Alićevom imenovanju je ‘preskočena’.

Time je kompletna procedura, koja je trajala mjesecima, praktično obustavljena, a Tužilaštvo Tuzlanskog kantona ostavljeno bez glavnog tužioca.

Kako saznaje Bportal, jedini razlog zbog kojeg Alić nije imenovan jeste to što je – Bošnjak.

Naime, iz RS su insistirali na nacionalnoj zastupljenosti nosilaca glavnih funkcija, a kako su na pozicijama predsjednika Kantonalnog suda Tuzla Bošnjakinja, te je nedavno i za predsjednika Općinskog suda Tuzla imenovan Bošnjak, traženo je da glavni tužilac bude – Srbin.

S obzirom na to da se niko od kandidata srpske nacionalnosti nije prijavio, procedura je poništena.

Koliko će Tužilaštvo TK biti bez glavnog tužioca nije poznato. Ali, kako stvari stoje, kada bude raspisan novi konkurs glavna referensa kandidata bit će nacionalna pripadnost. Bit će zanimljivo vidjeti šta se se dogoditi ako se i na taj konkurs ne prijavi nijedan Srbin.

 

(bportalba)

Leave a Reply

*

captcha *