Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je večeras povodom obilježavanja Dana Jeruzalema, da taj grad nikada neće biti podjeljen i da će izgradnja i razvoj u njemu biti nastavljeni.

"Ne možemo podijeliti ili zamrznuti grad koji je tako živ i kreativan kao Jeruzalem – mi ćemo nastaviti da gradimo u Jeruzalemu. Nastavićemo da razvijamo, planiramo i stvaramo," istakao je premijer Netanijahu, nastojeći da objasni da se ne može razvijati podijeljeni grad.

Netanijahu podsjetio da je Dan Jeruzalema dan kada je taj grad prije 43 godine "konačno oslobođen", kako je rekao, misleći na uspostavljanje kontrole Izraela nad istočnim dijelom grada.

"Mi smo generacija koja je bila dovoljno sretna da vidi naša sveta mjesta oslobođena i vraćena u naše ruke i na nama je da prenesemo to pravo na našu djecu," kazao je izraelski premijer.

Netanijahu je, takođe, istakao da je "veza koju Izrael ima sa Jeruzalemom izuzetno duboka i prevazilazi vezu bilo koje druge zemlje s gradom".

"Veza je ostala jaka hiljadama godina i sada je jača nego ikad," naglasio je Netanijahu. Premijer se osvrnuo i na mirovni proces i značajnu ulogu koju će Jeruzalem imati u napredovanju tog procesa.

"Vjerujem da ćemo postići mir, ali onoga ko sugeriše da su problemi s mirovnim procesom zapravo zasnovani na problemu sa Jeruzalemom, podsjetićemo da je jednom bio podjeljen, ali je rat tamo bjesnio", kazao je predsjednik vlade Izraela.

Netanijahu je, takođe, najavio da će će svaka strana iznijeti svoje zahtjeve u pregovorima, ali na kraju "ideja da jevrejski narod treba da živi na svoj zemlji i gradi u svoj glavni grad ne treba da bude prepreka postizanju mira."

Izrael je osvojio istočni Jeruzalem od Jordana u šestodnevnom ratu 1967, zajedno sa Zapadnom obalom.

U istom ratu osvojen je i pojas Gaze od Egipta.

Palestinci planiraju da u tom dijelu Jeruzalema, koji je Izrael kasnije anektirao, proglase glavni grad svoje buduće države.

Palestinska država bi obuhvatala pojas Gaze i Zapadnu obalu.

Avaz

Leave a Reply

*

captcha *