IslamBosna.ba- Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je naredio izraelskim zvaničnicima da se pobrinu da Palestinska samouprava (PA) sa sjedištem u Remali se ne raspadne, prenose mediji.
Uprkos traženju od svog sigurnosnog kabineta da preduzme mjere za jačanje PA on i je upozorio da budu spremni za ‘najgori mogući scenario’, prenijele su jučer izraelske novine Haaretz.
“Moramo spriječiti ukoliko je moguće da se Palestinska samouprava ne doživi raspad, ali u isto vrijeme, moramo se pripremiti u slučaju da se to dogodi”, kazao je Netanyahu sigurnosnom kabinetu.
Tokom proteklih deset dana, prema izraelskim medijima, izraelski sigurnosni kabinet je održao dva sastanka kako bi razgovarali o mogućnosti raspada PA.
Izvor navodi da su zvaničnici odbrane preporučili ‘usvajanje zvanične politike koja bi spriječila takav raspad’.
Netanyahu se složio sa prijedlogom, naređujući ‘da se preduzmu koraci na terenu koji će odbiti materijalizaciju takvog scenarija”, navode izvori.
Nije jasno još uvijek o kakvim se koracima radi, ali najvjerovatnije da će Izrael preuzeti kontrolu nad sigurnosnim i civilnim poslovima u područjima koja se trenutno nalaze pod kontrolom PA, sugerišu novine.

IslamBosna.ba