IslamBosna.ba- Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je kazao u utorak da želi okružiti Izrael ogradama kako bi se zaštitili
od izbjeglica, nazvavši Arape koji žive u susjednim zemljama ‘predatorima’., prenijela je palestinska agencija Safa.
Prilikom obilaska lokacije buduće ograde duž istočne granice Izraela sa Jordanom, Netanyahu je kazao: “Oko cijelog Izraela, kakvog ja vidim, postojat će sigurnosna ograda.Okruženi smo predatorima i moramo se zaštititi”.

Ograda će biti izgrađena uz južnu granicu Izraela sa Jordanom, nastavljajući se na ogradu koja se proteže na 240 kilometara duž izraelske granice sa Sinajskim poluostrvom. Nova ograda će zamijeniti staru, dotrajalu, ali i popuniti praznine na dionicama na kojima ograda prethodno nije postojala.
O troškovima izgradnje on je kazao: “Ovo će koštati milijarde šekela i mi pravimo višegodišnji plan određivanja prioriteta tako da će projekat trajati godinama kako bismo ogradu postepeno izgradili, ali njena izgradnja znači odbranu države Izrael”.

“Nećemo posustati. Zaštitit ćemo sve granice Izraela ogradama kako bismo mogli u potpunosti kontrolisati situaciju na cijeloj teritoriji naše zemlje. Nećemo dopustiti da u Izrael uđu krijumčari, migranti i teroristi. ”
“Prednost izgradnje ograde ovdje, kao i ograde duz granice s Egiptom, jeste u tome da ne postoje zgrade koje mogu iskoristiti za tunele”, kazao je Netanyahu.

Izrael je prethodno podigao slične ograde na granici sa Egiptom i Libanom, kao i na Golanskoj visoravni, ali i kontraverzni zid od 650 kilometara koji ga razdvaja od okupirane Zapadne obale.
Izrael je počeo u januaru sa izgradnjom ograde duge 30 kilometara duž granice s Jordanom, koja počinje od najjužnijeg grada Eilata  do doline Timna, u kojoj izraelske vlasti grade aerodrom.

IslamBosna.ba