IslamBosna.ba- Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je u nedjelju evropske Jevreje da se presele u Izrael nakon što je jedan Jevrej ubijen u napadu ispred glavne sinagoge u Kopenhagenu.

„Izrael je vaš dom. Mi se pripremamo i pozivamo na apsorpciju masovne imigracije iz Evrope“, rekao je Netanyahu u saopćenju, ponavljajući sličan poziv koji je uputio nakon napada na Charlie Hebdo u Parizu prošlog mjeseca u kojem je poginulo 17 osoba, uključujući četvero Jevreja.

Dva policajca su također ranjena tokom napada u nedjelju u inače mirnom glavnom gradu Danske.

U prvom napadu koji se dogodio u subotu ubijen je 55- godišnji muškarac koji je učestvovao u panel diskusiji o islamu i slobodnom govoru na kojem je učestvovao švedski karikaturista koji stoji iza kontroverznih karikatura poslanika Muhammeda, s.a.v.s.

„Ekstremistički islamski terorizam je ponovo pogodio Evropu… Jevreji su ponovo ubijeni na evropskom tlu samo zato jer su Jevreji“, rekao je Netanyahu u saopćenju.

Izraelski premijer je kazao da će njegova vlada usvojiti plan od 45 miliona dolara kako bi ‘potakla apsorpciju imigranata iz Francuske, Belgije i Ukrajine“.

„Jevrejima Evrope i Jevrejima svijeta poručujem da vas Izrael očekuje raširenih ruku“, kazao je Netanyahu dok je glavni rabin Danske, Jair Melhior izjavio kako je razočaran ovim pozivom na preseljenje Jevreja u Izrael.

IslamBosna.ba