IslamBosna.ba- Dok se kriza u Zaljevu intenzivira i Katar je i dalje u opsadi od Saudijske Arabije i nekoliko drugih zemalja, izraelski premijer Benjamin Netanyahu razmišlja o zatvaranju ureda El-Džezire u okupiranom Jerusalemu.
Izraelski list Yedioth Ahronoth danas je otkrio da su Netanyahu, tim koji koordinira uredom za medije ministarstva vanjskih poslova i Šin Bet počeli razmatrati detalje zatvaranja, što predstavlja slične kaznene mjere koje su preduzele Saudijska Arabija i druge zemlje protiv mreže sa sjedištem u Kataru.

Netanyahuov potez se podudara sa pozivima brojnih vođa izraelske desnice, koju predvodi doseljenik Baruch Marzel, da se zatvori ured El-Džezire u okupiranom Jerusalemu. Marzel je upao u ured i postavio transparent zahtijevajući od izraelskih vlasti da zatvori ured u okupiranom Jerusalemu.
Prije nekoliko dana ekstremisti su stajali na ulazu sprata na kojem se nalazi ured. Jedan od njih je kazao: “Vrijeme je da vlada Izraela zatvori ured El-Džezire, koja je odjel IDIŠ-a i da deportuje njene zaposlene u Katar”.

List navodi da izraelski establišment nastoji iskoristiti regionalnu situaciju kako bi zatvorio urede El-Džezire, naročito jer je kanal ranije narušio imidž Izraela.

Procjenjuje se da će Netanyahuova odluka naići na široko odobravanje, jer u posljednjih nekoliko godina su brojni zahtjevi za zatvaranjem ureda u Jerusalemu, ali su odbijani jer se Izrael bojao da će globalno okaljati svoj ugled.
Ukoliko dođe do zatvaranja El-Džezirinih ureda list navodi da se mogu žaliti Vrhovnom sudu.
Ministar odbrane Izraela Avigdor Lieberman se pridružio kampanji podsticanja protiv ove mreže koju predvodi Saudijska Arabija. U ponedjeljak on je istakao da Izrael, kao i neke arapske zemlje, smatraju El-Džeziru prijetnjom koja proizvodi propagandu u nacističkom stilu.

IslamBosna.ba